Introduktion för kursledare och labblärare som ska använda MEKÖL: lokaler eller utrustning
Introduktion
Alla som deltar i kurser som använder sig av MEKÖL:s lokaler eller utrustning ska förbereda sig genom att läsa igenom checklistor, säkerhetsregler, handhavandebeskrivningar och annan information om MEKÖL och den utrustning och de kemikalier som ska användas på laborationerna. Detta gäller studenterna på kursen, labblärarna på kursen och andra lärare och kursansvariga på kurserna.
- De kursansvariga har ju ett extra ansvar eftersom de är just kursansvariga.
- Lärarna på själva labbmomenten har ju också mycket viktiga arbetsuppgifter för att hjälpa studenterna i labbmiljön samt att övervaka arbetet för att förhindra att felgrepp och att farliga situationer uppstår.
- Studenterna måste ha läst på om laborationen i förväg för att kunna ha nytta av labben och för att kunna genomföra alla moment i laborationen på ett säkert sätt för att undvika farliga situationer.
Checklistor och andra liknande dokument
Här nedan finns allmänna regler och anvisningar för laboratoriearbete vid MEKÖL.
Kursledare bör läsa igenom "Checklista-kursledare" redan vid kursplanering och schemaläggning.
Kursledare och labblärare ska läsa igenom informationen i punkterna A och B innan det obligaroriska introduktionsmötet hålls. Beroende på vilka laborationer som ska genomföras så kan även information under andra punkter behöva läsas igenom.
A.
Checklistor för kursledare och för labblärare som till vissa delar bör läsas redan inför bokning av labbsalar men framförallt måste de läsas innan det obligatoriska introduktionsmötet hålls.
- Checklista-kursledare. Saker som kursledare ska göra för att kursens labbar och övningar på MEKÖL ska fungera så smidigt som möjligt.
- Checklista-intromöte. Detta är ett formulär med de saker som gås igenom under det obligatoriska introduktionsmötet med MEKÖL.
B.
I de fyra labbsalarna (K1-K3, JE) finns dessutom de här checklistorna utplacerade. Detta är grundläggande trivselregler för all verksamhet i MEKÖL:s fyra labbsalar.
- checklista för labblärare.
- checklista för studenter.
C.
Lista över standardlösningar och kemikalieblandningar som bereds av MEKÖL och vad som måste beredas av kursens personal.
- MEKÖL_Lösningar-blandningar.pdf.
D.
Information om hantering av kemikalieavfall vid MEKÖL
- MEKÖL-Waste.pdf - MEKÖL:s lokala instruktioner för hantering av kemikalieavfall.
SLU har dessutom centrala riktlinjer för kemikalie- och avfallshantering
- SLU:s centrala riktlinjer för kemikaliehantering finns i EDDA
- SLU:s centrala riktlinjer för avfallshantering
E.
Info om hantering av kemikalieavfall från Uppsala kommun
- "Riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från industrier och andra verksamheter" / "Näckrosen" från 2023
- "Riktlinjer för periodiska utsläpp av flytande avfall och restprodukter till avloppsnätet i Uppsala kommun" från 2022
- Uppsala kommuns "Riktlinjer för periodiska utsläpp..." med färgmarkeringar av Anders Sandström vid några viktiga kemikalier som används på MEKÖL.
F.
Formulär för att rapportera utrustning som är trasig eller fungerar dåligt (”broken-equipment.pdf”). Överlämna ifylld lista till Gunilla om något gått sönder och behöver rapporteras. Lägg listan i dokumentsamlaren på väggen i prep-labbet (A-2046).
G.
Bokningsschema för MEKÖL finns på TimeEdit (uppdateras långsamt). MEKÖL:s lokaler heter Kemilabb 1, 2 och 3 samt Jord-Ekologilabb.
På https://internt.slu.se/mekol/mekol-bokningar/ finns excel- och pdf-filer. Dessa lokala filer uppdateras oftast mycket snabbare än timeedit.
H.
MEKÖL:s säkerhetsregler för kemilaborationer finns som pdf. Många säkerhetsregler som gäller för kemilaborationer kan säkert vara tillämpliga även för annan labbverksamhet.
I.
Beställningsformulär för kemikalieinköp (”Chemicals_to_be_ordered.pdf”).
Att tänka på för kursledare - Obligaroriskt introduktionsmöte för alla lärarna
Ett obligaroriskt introduktionsmöte där kursledare, kursens labbpersonal och Gunilla Mårsäter (universitetsadjunkt på MEKÖL, Gunilla.Marsater@slu.se, 018-672764) träffas är en bra start för att laborationerna ska fungera så bra och säkert som möjligt.
Vi på MEKÖL behöver bl.a. veta vilken utrustning, vilka apparater och kemikalier som kan behöva ordnas eller beställas i förväg. Vi vill dessutom ge kursledare och kursens labbpersonal information om MEKÖL och de rutiner som gäller vid användning av MEKÖL:s utrustning eller lokaler. Introduktionsmötet ska hållas i god tid före labbstart bl.a. för att listor över kemikalier som
behövs under kursen ska ges till Gunilla, 3-4 Veckor före labbstart är nödvändigt för att säkerställa att tid finns för beställning och leverans.
Kursledaren ansvarar för att övervaka alla delar av kursen på MEKÖL. Mötet ska upprepas inför varje kurs.
Att tänka på för labblärarna på kursen
Det är viktigt att kursens labbpersonal är förtrogna med hur utrustning och apparatur på MEKÖL fungerar, var den finns och dessutom känna till risker och säkerhetsaspekter för den utrustning som ska komma att användas.
På ”före-kursmötet” diskuteras såväl MEKÖL:s rutiner som kursens behov av utrustning, kemikalier och annan materiel. Ett eller flera besök på MEKÖL bör också genomföras före labbstart för att kursens labbpersonal ska bli förtrogna med labbmiljön på MEKÖL.
Förhoppningen är att vi ska höja säkerheten och trivseln på våra laboratorier. Är du som kursansvarig, labblärare eller student osäker på något så tveka inte att fråga!