Kontaktinformation
SLU:s djurskyddsorgan, Försöksdjursnämnden (FDN)
Försöksdjursnämnden (FDN) är SLU:s djurskyddsorgan och arbetar för att stärka djurskyddet för djur som används inom forskning och undervisning på SLU.
Försöksdjursnämnden på SLU bildades 2014, enligt Statens Jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om försöksdjur SJVFS 2019:9; Saknr L 150. Nämnden ska stärka djurskyddet på SLU genom att exempelvis:
Ordförande i försöksdjursnämnden är koordinatorn för försöksdjursfrågor, Agronomie doktor Katarina Cvek.
Övriga ledamöter består av representanter från SLU:s fyra fakulteter, samt en klinikveterinär på SLU Universitetsdjursjukhuset och en studentrepresentant som utses av SLU:s samlade studentkårer, SLUSS.
Ordinarie ledamöter i nämnden har utsedda suppleanter.
Här hittar du protokoll från Försöksdjursnämndens sammanträden.
Försöksdjursnämnden får ibland förfrågningar om att besöka verksamheter för att hjälpa till med internkontrollen eller presentera sig och sin verksamhet. Kontakta nämnden om du vill att de gör ett besök i din verksamhet.
Sveriges regionala djursförsöksetiska nämnder behandlar inte ansökningar av försök som ska utföras utomlands. Vid djurförsök som utförs av SLU-forskare i länder där ingen möjlighet till djurförsöksetisk prövning finns kan SLU:s försöksdjursnämnd erbjuda en granskning av försöksplanen.
Ibland kan behovet av att ändra ett befintligt djurförsöksetiskt tillstånd uppstå. Ifall ändringen innebär ett ökat lidande för djuren (till exempel extra blodprov eller längre tid i en fälla) måste ändringsansökningen skickas till den regionala djurförsöksetiska nämnden via Jordbruksverkets e-tjänst.
Under förutsättning att ändringen inte riskerar att inverka negativt på försöksdjurens välfärd, kan försöksdjursnämnden behandla ändringsansökningen.
Ansökningen görs på nedanstående blankett och mailas till nämnden.
Blankett för att ansöka om ändring av ett befintligt etiskt tillstånd till försöksdjursnämnden.
Bland FDN:s åligganden ingår att granska interna och operativa rutiner i samband med övervakning, rapportering och uppföljning i anslutning till välfärden för de djur som förvaras eller används på universitetet. Kontakta nämnden om ni vill att de granskar era SOP:ar och andra dokument som rör djuranvändningen i forskning och undervisning.
Planering och genomförande av djurförsök ska följa 3R-principen (Reduce, Refine, Replace). Detta innebär att:
Här är några länkar där du kan hitta nyttig information när du ska planera ditt nästa försök:
SLU:s djurskyddsorgan, Försöksdjursnämnden (FDN)