Kontaktinformation
Tom Staveley, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, Sötvattenslaboratoriet, SLU
tom.staveley@slu.se, 010-478 42 52
Stort grattis till Tom Staveley som tilldelats ett stipendium ur Stiftelsen Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö för sitt arbete med den främmande arten puckellax.
Syftet med stiftelsen är att främja forskning, teknisk utveckling och företagande som bidrar till uthålligt nyttjande av naturresurserna och bevarande av biologisk mångfald. Tom har tilldelats 100 000 kronor för sitt fortsatta arbete och forskning kring utbredningen av puckellax i Sverige, konsekvenserna av denna nya fiskart och hur den kommer att påverka vår Atlantlax och öring.
Tom tog emot stipendiet från Hans Majestät Konungen under en mottagning på Kungliga Slottet den 12 juni:
– Det var en stor ära och en fantastisk upplevelse att få ta emot det här stipendiet och träffa kungen personligen vid ceremonin på slottet i Gamla stan. Vi tog till och med ett foto tillsammans – jag, kungen och min dotter, som följde med mig på ceremonin – och hann prata lite kort om lax. Det här är ett ögonblick jag kommer minnas länge, och jag vill rikta ett stort tack till Josefin Sundin som nominerade mig till stipendiet.
Tom kommer bland annat att använda stipendiet till att identifiera exakt var och när puckellaxen leker i specifika vattendrag i Sverige med hjälp av eDNA och telemetri. Med hjälp av radiotelemetri kommer Tom att spåra individer för att lokalisera var de leker och sedan jämföra den här informationen med kända lekplatser för atlantlax och öring. Det här kommer i sin tur generera viktig information om reproduktionsframgången i Sverige och konkurrensen med andra laxarter.
Motivering
Puckellax har sitt ursprung i Stilla Havet men har börjat breda ut sig i många länder runt norra Atlanten – även på den svenska västkusten och är på gränsen att komma in till Östersjön. Utgör puckellaxen ett hot mot andra laxarter eller mot den biologiska mångfalden i våra sötvatten och marina ekosystem? Puckellaxen är snabbt växande och aggressiv.
Thomas Staveley forskar på utbredningen av puckellax och konsekvenserna av denna nya fiskart i Sverige. Han använder miljö-DNA och telemetri för att se i vilka vattendrag puckellaxen finns, hur långt upp i systemet de är och var deras lekplatser är.
Thomas Staveley får ett stipendium för forskning rörande en ny art av lax i Sverige och hur den kommer att påverka vår Atlantlax och öring.
Här kan du läsa mer om puckellax
Foto: Karin Boo.
Tom Staveley, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, Sötvattenslaboratoriet, SLU
tom.staveley@slu.se, 010-478 42 52