Fakta:
Vinstmarginal: Resultat efter finansiella kostnader / Omsättning. Uttrycks ofta i procent (%).SNI-kod: Alla företag har en huvudsaklig SNI-kod. SNI står för Svensk NäringsgrensInriktning.
”Lantbrukare tjänar inga pengar. Lönsamheten i lantbruket är dålig.” Det är vanliga uttryck i lantbruksbranschen, men hur ligger det egentligen till? I en studie av bokslutsdata från UC visar ekonomirådgivare Mårten Lidfeldt att lantbrukets lönsamhet inte är sämre än jämförelsebranschers.
Bokslutsdata för 1673 lantbruksaktiebolag för åren 2021-2023 jämfördes med några andra branschers. Med hjälp av SNI-koder delades företagen upp i driftsinriktningarna mjölk, nötkött, smågris, slaktgris, värphöns, slaktkyckling och växtodling.
Ett mått på lönsamhet är företagets vinstmarginal. Variationen i vinstmarginalen är stor, alltifrån negativ vinstmarginal (förlust) till vinstmarginaler på över 50 procent.
Vinstmarginal för 506 mjölkföretag.
Diagrammet visar vinstmarginalen för mjölkföretag men övriga lantbruksbranscher har liknande spridning. Generellt är en vinstmarginal på 5 procent godtagbar lönsamhet men den kan variera mellan branscher. Av mjölkföretagen uppnår 80 procent den nivån i snitt och 57 procent av företagen gör det alla tre åren.
Vid jämförelser av aktiebolags nyckeltal ingår ägarens lön i resultaträkningen men i normalfallet inte jordbruksfastigheten. Om enskilda firmor jämförs finns inte ägarens lön med utan måste på något vis schablonberäknas men å andra sidan ingår jordbruksfastigheten. Kostnaden för jordbruksfastigheten ingår i aktiebolagets resultaträkning som bl a arrendekostnad.
Lantbruksbranscherna jämfördes med andra branscher. För lantbruksbranscherna används medeltalet för respektive år och för övriga branscher används median. I diagrammet framgår även hur stor andel av lantbruksföretagen som når den generella målnivån 5% (avläses på högeraxeln). Av lantbruksbranscherna går värphönsföretagen sämst även om de visar en klar förbättring under 2023.
Jämförelse av lantbruksbranscherna med utvalda andra branscher.
Som framgår är lantbrukets vinstmarginal väl så bra som andra branschers. Undantaget är fastighetsbolagen. (Men om förräntning av totalt kapital väljs som resultatmått ligger fastighetsbolagen sämst till och lantbrukets branscher fortfarande bra till.)
Lantbrukets lönsamhet är bättre än många andra branschers och det finns möjlighet att tjäna pengar på lantbruk. Målet för lönsamheten kan bara sättas av den enskilda företagaren. Det är viktigt att poängtera att lönsamhet inte är detsamma som likviditet - trots god lönsamhet kan kassan vara tom. Om lantbruket ska kunna attrahera nya företagare och arbetskraft är det viktigt att inte svartmåla lantbrukets lönsamhet.
Text: Mårten Lidfeldt, ekonomirådgivare, Mårten Lidfeldt AB
Vinstmarginal: Resultat efter finansiella kostnader / Omsättning. Uttrycks ofta i procent (%).SNI-kod: Alla företag har en huvudsaklig SNI-kod. SNI står för Svensk NäringsgrensInriktning.