Kontaktinformation
Skogsmästarskolan
Forskaren Grzegorz Mikusinski har blivit utsedd till en av Polens 50 viktigaste personer inom ekologi och miljö.
— Jag blev överraskad och glad eftersom huvuddelen av min karriär har varit i Sverige, säger Grzegorz Mikusiński på telefon från Białowieżaskogen, där han befinner sig tack vare ett forskningsanslag från det polska däggdjursforskningsinstitutet.
Białowieżaskogen är berömd för sin rika natur och världens största bestånd av fritt strövande visenter och är en av anledningarna till att Grzegorz hamnat på listan. Han har publicerat ett flertal artiklar om Białowieżaskogen bl.a. om ekosystemtjänster, bevarande av biodiversitet och hur naturliga och mänskliga störningar påverkar fågellivet i skogen.
— När jag öppnar fönstret i mitt arbetsrum kan jag höra trummande mellanspett eller se vitryggig hackspett som klättrar upp på träden. Jag kom till skogen första gången när jag var 27 år och sen dess har det varit ett drömställe för mig, säger Grzegorz Mikusiński som finns vid Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg
2016 hamnade skogen i rampljuset då den polska regeringen ville tillåta mer avverkning i skogen i samband med barkborreangrepp. Grzegorz Mikusiński kallades in som expert av EU-domstolen i Luxemburg för att vittna om konsekvenserna. Domstolen beslutade att Polen bröt mot EU-lagar genom avverkning av träd över 100 år, men debatten om vilket skogsbruk som ska tillåtas i Białowieżaskogen fortsätter.
Grzegorz Mikusiński säger att han är glad över att kunna ta med sig kunskaper och erfarenheter av hur svensk miljöforskning och naturvård organiseras för att stödja utvecklingen i Polen. Han har bidragit till att lyfta skogskonflikterna, kunskapsläget och olika perspektiv på skogsbruk vid vetenskapliga seminarier i Polen.
Listan över Polens viktigaste miljöprofiler tas fram av Ekologia, en polsk miljösajt som jobbar med att informera och inspirera människor om miljö- och ekologifrågor.
Listan över Polens 50 viktigaste miljöprofiler:
Ranking: 50 ważnych osób w polskiej ekologii w roku 2024 | ekologia.pl