Viktigt att tillsammans tänka det otänkbara
Samla intressenter i ett rum och diskutera utifrån ett givet område är ett vinnande koncept när det kommer till att finna hållbara framtida lösningar för skog. Det är också viktigt att undvika att vi blir överraskade av oväntade händelser genom att göra dem väntade och därmed mer hanterbara.
En stor utmaning i våra skogar är att se de olika motstridiga kraven som finns på skog och finna hållbara lösningar som tar oss genom kommande klimatförändringar.
Forskare inom SPARC-projektet arbetar med att identifiera dessa hållbara lösningar och turen har nu kommit till det norra fallstudieområdet som ligger utanför Fredrika. Hur ska renägare, skogsägare, intresseorganisationer, jägare och politiker tillsammans kunna enas kring vad som är en hållbar lösning?
— Det kan de göra genom att samlas i ett rum så att de faktiskt kan mötas och diskutera de här frågorna tillsammans, säger Isabella Hallberg-Sramek, ansvarig för arbetet med workshops.
Dessa workshops börjar med att forskare presenterar flera möjliga framtider för skogarna som kan vara intressanta för deltagarna. I dessa framtider ingår eventuella effekter på produktionen av olika typer av naturnyttor. Sen har deltagarna tillsammans fått utvärdera framtiderna men även fylla på dem med behov som de anser blir viktiga i framtiden. För att en sådan process ska fungera är det viktigt att deltagarna kan se nyanser av de människor de möter i dessa workshops, något som Isabella tycker sig se.
— Om vi följer skogsdebatten till exempel så ser det väldigt polariserat ut och ingen kan komma överens om något, men när de väl möts och särskilt om de får diskutera ett specifikt område så är det ett helt annat samtalsklimat och alla vill gemensamt finna lösningar framåt.
Vänta oväntade händelser
Deltagarna presenterades sen för en oväntad händelse – vad händer om en skadeinsekt drabbar hela tallbeståndet? Vikten av att kunna tänka sig det otänkbara ser Isabella i Covidpandemin.
— Vi ville inte tro att det kunde bli en global pandemi och det kanske var just därför som det lyckades bli det. Vi kunde inte hantera den i tid för vi kunde inte tänka oss det. Det samma gäller skog, här kommer det att ske oväntade saker i framtiden som vi kommer behöva möta.
Att utforma en workshop på detta sätt, att jobba med modeller och direkta och indirekta erfarenheter av skog är det som Isabella tycker gör SPARC-projektet så unikt.
— Inom skog och klimatforskning använder vi oss en hel del av modeller för att förstå konsekvenserna av de beslut vi tar idag. Och det är bra, men det behövs även andra verktyg som samverkan och dialog. Här kommer vi närmare de värderingar, erfarenheter och kunskaper som människor har av skogen och får en bredare bild av framtiden.
Härnäst följer en andra workshop där deltagarnas önskemål och arbete införlivas i modelleringen och de får utvärdera hur de nya scenarierna ser ut, vilka likheter och skillnader som finns och om det går det att finna kompromisslösningar där.
Se Isabella berätta mer.
Isabella Hallberg-Sramek, isabella.hallberg.sramek@slu.se, +46738162341