Nyhet

Sommaren: Bästa tiden för spindelsafari

Publicerad: 12 augusti 2024
Bild på murhoppspindeln.

För många människor innebär sommaren en tid för ledighet och vila. Men för spindlarna väntar årets mest hektiska dagar. Så sannolikheten är stor att dina semesterplaner krockar med en spindel som är mitt uppe få ordning på sitt kärleksliv.

- Sommaren är en härlig tid för oss som gillar spindlar. Det är god chans att upptäcka dem, säger Jonas Sandström, Miljöanalysspecialist vid SLU Artdatabanken och spindelexpert.

Vid den här tiden på året så är det många spindlar som hunnit växa till sig. En större spindel är förstås lättare att få syn på, men många arters beteende ändras även nu – när det väntas sommarromans.

- Hanar som annars mest hänger i sitt nät och väntar eller gömmer sig under mossar och stenar kommer nu fram. Det kan bli ett himla rännande för att för att hitta en hona och många av dem råkar då springa in i vår picknick, strandutflykt eller i våra hem, säger Jonas Sandström.

Det är med andra ord goda möjligheter att stöta på ovanliga spindlar som annars gör sitt bästa för att undvika människor.

- Vi brukar få många rapporter om att folk inomhus hittat en ganska stor ljusgrå spindel med kontrastrika svarta fläckar. Det kan vara brokig barksnabblöpare. Jag gissar att den hänger med in när folk hämtar in ved, säger Jonas Sandström.

Vad ska den som hittar en spindel göra?

- Fota och rapportera den till Artportalen. Det finns massor spindlar som vi behöver få veta mer om, som exempelvis nyckelpigespindeln som bara hittats på två ställen i Sverige!

Påminn oss, finns det några giftiga spindlar i Sverige?

- Nej inte påtagligt för människor. Men en gång undersökte jag en kärrspindels bo, det är Sveriges största spindel, och då blev jag biten i tummen. Det gjorde faktiskt ont i någon dag! Det är oerhört sällsynt att nåt sånt händer.

Fakta:

Gå på spindelsafari!

Under sommarmånaderna är det ovanligt enkelt att få syn på spindlar. Men vilka ska du hålla utkik efter? Här kommer en lista över de tio mest inrapporterade spindlarna till Artportalen*.

1. Blomkrabbspindel, Misumena vatia
2. Korsspindel, Araneus diadematus
3. Getingspindel, Argiope bruennichi **
4. Kärrspindel, Dolomedes fimbriatus 
5. Presentspindel, Pisaura mirabilis 
6. Brokhoppspindel, Evarcha falcata
7. Murzebraspindel, Salticus scenicus 
8. Äggspindel, Enoplognatha ovata 
9. Kvadratspindel, Araneus quadratus 
10. Större skuggspindel, Nuctenea umbratica 

 

*Uppgifterna är baserade på det som rapporterats in mellan 2014 fram till våren 2024 under månaderna juni-augusti. 
** Getingspindeln är relativt ny för Sverige och började först dyka upp mer frekvent i början av 2000-talet. Att den hamnar högt upp på listan är sannolikt för att den är stor och iögonfallande.