SLU-nyhet

Ökad produktion av livsmedel i Sverige – tillvarata sidoströmmar för innovativa produkter

Publicerad: 23 juli 2024

En stor del av ätbara och nyttiga delar av broccoli och grönkål tas idag inte tillvara. Dessa sidoströmmar skulle kunna användas till nya processade produkter, vilket skulle även bidra till att öka svensk livsmedelsproduktion. Marknaden för nya vegetabiliska produkterna ökar, och det finns en ökad efterfrågan av svenskproducerad råvara.

Målet med projektet är att hitta en metod att tillvarata sidoströmmar som idag inte tas tillvara,  från exempelvis produktion av broccoli. Innovationen består i att uppgradera restströmmar till nya intäktskällor istället för att det blir svinn, vilket även ökar resurseffektiviteten. Nya hälsosamma vegetabiliska produkter skapas från den idag kasserade råvaran.

Projektet ska utveckla nya halvfabrikat såsom kylda kokta kålprodukter, som lätt går att använda i foodservice, till restauranger, caféer, snabbmatställen, företagskunder och offentlig verksamhet. Produkterna ska ha högt näringsinnehåll och god mikrobiologisk kvalitet. Målet är även minskat svinn och ökad lönsamheten i svensk kålodling.

Fakta:

Projektägare: Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)

Partners: RISE Research Institutes of Sweden AB, Grönsaksmästarna Nordic AB, HIR Skåne AB, Axfoundation, odlare Håkan Paulsson på Broddarpsgården, odlare Stefan Olsson i Grevie, samt odlare Ted Ivarsson i Förslöv på Bjärehalvön.

Steglinge Gård medverkar även i projektet.