SLU-nyhet

Baljväxtfabriken – Ett svenskproducerat och hållbart vegetabiliskt protein baserat på sojaböna odlad inomhus

Publicerad: 17 juni 2024
Partners enom Baljväxtfabriken

Växtbaserade proteiner är ett område med en hög tillväxttakt både i Sverige och globalt. En svensk sojabönsproduktion som möter behoven av svenskt växtprotein till livsmedelsindustrin, och som är miljömässigt och ekonomiskt hållbar, kan bidra till ökad omställning och tillväxt.

Hållbarhet och hälsa är starka drivkrafter hos konsumenter och det finns en ökande efterfrågan på livsmedel innehållande växtbaserade proteiner och då också svenska sådana. Många av de vegetabiliska produkter som idag finns på den svenska marknaden är dock producerade utomlands eller baseras på råvara odlad i ett annat land. Det finns således ett stort behov av en svensk produktion av proteinrika produkter för livsmedels- och fodermarknaden.

Syftet med detta projekt är att genom ny odlings- och utvinningsteknik undersöka om sojaböna kan odlas storskaligt inomhus och vilka produkter som i så fall kan utvinnas från balja och planta, t.ex. edamamebönor och proteinextrakt.

På SLU och Ljusgårda AB har det parallellt pågått försök där olika parametrar, som temperatur, luftfuktighet och ljus, har testats för att optimera tillväxt och avkastning. Även biostimulanter baserade på restflöden från proteinfabriken på campus Alnarp, SLU, har använts för att få in cirkularitet i systemet.

 

Fakta:

Detta projekt har finansierats av Jordbruksverket och Europeiska jordbruksfonden.