Nyhet
Ministermöte om beredskap på gårdsnivå
Publicerad: 13 december 2024

Vad behövs för att svenska lantbruk ska bli mer robusta? Nyligen anordnade Hushållningssällskapet ett gårdsbesök där landsbygdsministern, civilförsvarsministern och Jordbruksverkets generaldirektör deltog. Kragsta Drifts AB utanför Norrtälje stod som värd och medarbetare på Kunskapsnav inom företagsledning och entreprenörskap passade på att dela ut broschyren som nyligen tagits fram: Om krisen eller kriget kommer till Sveriges lantbruksföretagare.
Vacker vintersol lyste över besökarna, medan lantbrukare Jonas Sandgren gick igenom företagets produktion. Han berättade särskilt om de steg mot större robusthet som tagits i form av större lager av reservdelar, produktion av foder, samt att personalen ska kunna utföra de flesta uppgifter som finns på gården. Systematisk täckdikning av 700 hektar har påbörjats och framöver väntar även en investering i en biogasanläggning för att gården ska bli självförsörjande på el.
Delade ut krisbroschyr
Även Hugo Malm, författare till broschyren "Om krisen eller kriget kommer till Sveriges lantbruksföretagare" deltog på gårdsbesöket. Han har skrivit broschyren i samverkan med Hushållningssällskapet, SVA, SLU samt flera bransch- och rådgivningsorganisationer. Arbetet har utförts som ett projekt inom Kunskapsnav företagsledning och entreprenörskap.
- Jag passade på att ge både landsbygdsminister Peter Kullgren och ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, varsin broschyr. Även Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin fick en broschyr med sig hem, säger Hugo Malm.
Han är glad över möjligheten att delta på Hushållningssällskapets gårdsbesök.
- Det var ett väldigt trevligt och välarrangerat besök och trevligt att träffa de inbjudna. Det behövs fler av denna typ av möten där politiker, tjänstemän och lantbrukare kan träffas och diskutera beredskapsfrågor.
Viktigt med bra processer
Från Kunskapsnav inom företagsledning deltog Magnus J Stark. Han kommenterar gårdsbesöket genom att konstatera att beredskap måste betraktas som vanlig risk- och krishantering, något som lantbrukare är vana vid och bra på, men som är svårare för myndigheter och kommuner.
Samtidigt är det viktigt att se över lantbruksföretagets rutiner och arbetsprocesser.
- Det vi gör idag ger oss bättre förutsättningar för att klara av störning vid ett krisläge, oavsett om det handlar om väder, politik eller säkerhetsfrågor. Och har vi bra processer i fredstid så ger det god lönsamhet i dagsläget och bättre förutsättningar att hantera risk i orostider.
Kontaktinformation
Magnus J Stark, Projektledare
Institutionen för människa och samhälle
Institutionen för människa och samhälle
magnus.stark@slu.se, 040-415529, +46730938071