Kontaktinformation
njfak@slu.se, 018-67 10 00
Nu startar fakulteten satsningen på det nya programmet för Jordbrukets fältforskning och forskaren Sabina Braun har rekryterats som chef. Sabina jobbar idag på institutionen för mark och miljö, där hon forskar och under några år även har varit koordinator för NJ-fakultetens långliggande fältförsök.
Sabina får en helt ny roll vid fakulteten när den nu startar sin satsning på programmet som samlar följande verksamheter:
Programmet har en första programperiod om fem år och inför beslut om fortsättningen så kommer en utvärdering att genomföras.
Som programchef kommer Sabina att samarbeta med de föreståndare som finns för respektive enhet och ta stöd av en styrgrupp för att uppnå syftet med programmet. Sabina ser stora möjligheter att uppnå bättre och enhetliga rutiner för datahantering, men även att öka synligheten både i Sverige och internationellt för vår unika infrastruktur:
– Var för sig är kanske våra fältstationer och övriga verksamheter små i ett internationellt perspektiv, men genom att samla dem i ett program blir det uppenbart vilken otrolig resurs som vi sitter på för att ta oss an dagens och morgondagens utmaningar! I detta är inte minst datahantering en både svår och viktig fråga att jobba med. Men lika viktigt är att arbetet i fält med att etablera, sköta, mäta och skörda fältförsök kan göras effektivt och säkert, säger Sabina Braun.
Vicedekan Göran Bergkvist som drivit planeringen av programmet tillsammans med forskare på flera institutioner ser programmet som ett viktigt steg i att profilera SLU och vår unika ställning inom jordbruksforskningen.
– Ingen annan aktör i Sverige är ens i närheten av den kapacitet som SLU har inom tillämpad jordbruksforskning. Detta gör oss till en självklar ledare för eller samarbetspartner i projekt som behöver data från pågående eller nya jordbruksförsök.
Avgående dekanen Torleif Härd ser satsningen som kulmen på en lång period av insatser för att stärka den tillämpningsnära jordbruksforskningen vid SLU
– Vi insåg tidigt när jag tillträdde som dekan att vi behövde stärka denna centrala del av SLU:s verksamhet. Näringen var t. ex. orolig för vart SLU var på väg, men sedan dess har samarbetet med näringen utvecklats väldigt mycket samtidigt som vi successivt stärkt just den tillämpningsnära jordbruksforskningen.
Torleif Härd konstaterar att när nu programmet sjösätts så kan man säga att ”vi är hemma” med denna del av saken.
– Det som vi behöver fortsätta att arbeta med är kompetensförsörjningen. Här ligger en stor utmaning i att bevara och bygga kompetens inom såväl grundläggande som tillämpningsnära forskning och samverkan; och samtidigt värna kapaciteten att undervisa på våra fantastiska utbildningsprogram, säger Torleif Härd.
njfak@slu.se, 018-67 10 00