Workshops och drop-in-aktiviteter från SLU
Växter i arbete: utforska fotosyntesen genom experiment
Denna interaktiva upplevelse visar på ett engagerande sätt växternas grundläggande process: fotosyntes. Se till exempel hur syrgasbubblor bildas i ljus och undersök klyvöppningarna med mikroskop. Genom experimenten kan du se förändringar och resultat i realtid, vilket gör biologiska koncept som är svåra att se konkreta och minnesvärda.
Bin kan också bli sjuka
Honungsbin är viktiga pollinatörer men också fascinerande sociala insekter som gör honung, dansar och många andra spännande saker. Tyvärr drabbas de även av sjukdomar som vi vid SLU Centrum för forskning om honungsbin forskar på. Kom förbi vår monter om du vill veta mer om honungsbin och hur vår forskning hjälper dem. Här får du chansen att titta på levande bin utan risken att bli stucken.
Chipsspelet
Tur och skicklighet ger dig bättre skörd. Forskare på SLU har skapat ett spel där du odlar två grödor. Först ska du räkna ut vad du behöver odla, sen är målet att få ut så många chips som möjligt. Under spelets gång träffar du på pollinerande insekter, daggmaskar, växtsjukdomar, ogräs med mera och får lära dig vilken betydelse de har för din skörd.
Känn och lukta på skogen
Skogen - platsen, ekosystemet, kollagret, råvaran. Med Skogslabbet vill vi göra elever medvetna om vad skog är och vad den är bra för. På vår workshop får eleverna känna och lukta på olika material och –produkter från vår skogslåda, som blåbär, cellulosa och biopellets. Vi diskuterar hur produkterna tillverkas, och vad de används till. Våra läromedelsförfattare och en SLU-forskare leder övningen. Mellan workshops kan ni också uppleva skog i 360 (VR) och prata om skogens konung.
Hur långt kommer bussen på ett bananskal?
Visste du att det går att köra buss på bananskal? I denna workshop får veta hur matavfall bli biogas och utmana dig själv och dina klasskamrater i sortering! Biogas kan göras av gammat mögligt bröd eller bananskal men inte av plast eller glas. Genom att slänga rätt saker i påsen får ni poäng och ser hur långt bussen kan åka i en datorsimulering. Fel saker ger poängavdrag. Om ni vill kan ni tävla mot varandra. Workshop i Uppsala vattens monter
Hållbarhet - för vem?
Vindkraft är viktigt för att komma ifrån fossilsamhället. Men tänk om renarna inte kan vistas där längre eller om lokalbefolkningen trivs sämre i naturen. För klimatet är det bra att skogar i Afrika bevaras men det kan också leda till att människor förlorar sin försörjning. Är det hållbart då? För vem? I den här workshopen diskuterar vi hållbarhet utifrån ett spel där vi får vrida och vända på vad hållbarhet kan vara för oss här i Uppsala, i olika delar av Sverige och i världen.
Varför ska vi bry oss om smittspridning mellan människor, djur och vår miljö?
Smittsamma sjukdomar sprids inte bara mellan människor. Helt friska djur kan bära på bakterier och virus som gör oss sjuka, precis som vi människor kan föra över sjukdomar till djuren. Genom att förstå hur sjukdomar sprids kan vi skydda både oss själva och djur och natur. Men varifrån kommer smittor och hur sprids de? Och vad betyder smittskydd egentligen i praktiken? Kom och utforska detta med oss!
Hur kan vi producera och konsumera bra mat på ett hållbart sätt?
Vad är hållbar mat? Och hur kan vi producera den på ett sätt som inte tär på naturens resurser? Här får du möjlighet att lära dig mer om de problem och lösningar världen står inför gällande produktion och konsumtion av mat kopplat till FN:s globala hållbarhetsmål.
Kan man bada när det är algblomning?
Algblomningar blir allt vanligare med ökad mängd näring och varmare klimat. Hos oss får ni lära er mer om hur en algblomning ser ut i närbild genom mikroskop samt höra om varför algblomningar uppstår och hur vi på SLU studerar vilka gifter de kan bilda och vad vi kan göra för att minska utbredningen. Diskutera också: När kan du och när bör du inte bada? Varför ska du inte låta din hund dricka av vattnet när det är grönt?
Från väsen till vetenskap
Välkommen in på en rundtur där vi guidar dig till kunskap om de miljöer och arter som folktrons olika vattenväsen är kopplade till. Ur vårt vetenskapliga perspektiv. Du får också konkreta uppslag till hur du kan bidra till naturvård. Under sommaren och hösten har fotoutställningen Nordiska väsen – Rödlistan visats på Baltic Sea Science Centers nedre terrass. Den här aktiviteten utgår från den utställningen.
Under ytan – mikroskopiska svampar spelar stora roller
Vill du se de 'mystiska' svamparna som lever i Fyrisån och andra vattenmiljö? Här är din chans! Besök för att se några av dessa svampar och lär dig om hur de hjälper miljön och människor också!
Under ytan: allt om fisk och vattenbruk
Hos oss kan du lära dig mer om att odla i vatten, framförallt fisk! De flesta fiskar vi äter är idag odlade, och det finns många funderingar och myter. Vi ser till att du får med dig rätt information hem! Dessutom kan vi visa hur djurfoder produceras, hur man odlar, och spännande teknologier för att undersöka hur fisken mår. Visste du t.ex. att den populäraste fisken vi odlar mår bättre när det är trångt? Kom till oss så berättar vi varför!
Ålen – världens coolaste fisk
Den mytomspunna ålen är en spännande fisk som har intresserat och förbryllat forskare i århundraden. Vad vet du om ål? Föds de från lera? Har de något kön? Var på jorden parar de sig? Vad gör de på vintern? Kom och testa dina ålkunskaper och träffa ålforskare!
Ta hand om hundar och katter
Visste du att katter och hundar också måste borsta tänderna. Eller snarare få hjälp med det av människorna som tar hand om dem. Hos oss får du prova på att borsta tänderna på en djuratrapp och också andra moment inom djuromvårdnad.
Cirkulärt: gödsel från avloppet och djurfoder från matavfallet
Vårt avlopp och avfall innehåller produkter som vi idag inte utnyttjar till fullo. Avloppet kan vi med nya torktekniker omvandla till gödsel och avfallet kan vi med hjälp av fluglarver omvandla till djurfoder. Vi visar hur dessa tekniker fungerar och förklarar hur de kan vara en del av en miljövänligare framtid. Du får också träffa larverna som hjälper oss att sluta kretsloppet.
Vad döljs under vattenytan?
Lär dig mer om organismer i vatten. Hur mår de? Hur och varför undersöker forskare dem? Vi har flera stationer med olika aktiviteter, kom och prova på. Du kan testa moderna metoder för att avslöja spår av vad som döljs under ytan. Filtrera vatten för att få fram DNA och undersök med mikroskop vad som syns med blotta ögat. Vad är eDNA? Och hur det kan användas för att avgöra hur miljön mår?
Från gräs till glass
Du har säkert ätit glass och sett kor som äter gräs. Men vad händer däremellan? Vad pågår inuti en ko? Det kan Sigrid Agenäs berätta på ett lättbegripligt sätt. Hon är en av SLU:s främsta koforskare. Hon kan också svara på frågor om mycket annat. Hur går det till när hon forskar om kor? Hur pratar kor med varandra? Hur tar vi hand om dem så att de mår bra? Och hur kan de bidra till ett jordbruk som är hållbart för biologisk mångfald och klimat?
Insekter som framtidens mat på jorden och i rymden
Tyvärr medför dagens produktion av mat problem för både klimat och biologisk mångfald. Vi måste hitta nya sätt att få den mat vi behöver! Samtidigt planeras längre rymdresor där produktion av mat också är helt centralt för att de ska bli verklighet. Att föda upp insekter skulle kunna vara ett alternativt sätt att producera mat både på jorden och i rymden. Åsa Berggren är en av de första svenska forskarna som gav sig in i detta nya ämne.