SLU-nyhet

Borgebys levande lab om att leda företag

Publicerad: 21 juni 2023
Ingångsportal till mässa

Har du gjort din servettkalkyl? Räknat på räntan? Ifrågasatt varför du egentligen arbetar med lantbruk? I år finns ett helt nytt inslag på Borgeby fältdagar, nämligen Företagslabbet. Här bjuder HIR Skånes kunniga ekonomirådgivare tillsammans med experter från SLU Kompetenscentrum företagsledning på en fältvandring i ekonomi. 

Förra årets Vattenlabb följs i år upp med ett Företagslabb, helt enligt årets mässtema Energi och ekonomi. Ambitionen är att ta konceptet fältvandring in i företagsledningens värld. 

- Besökarna på Borgeby fältdagar är vana vid att kunna titta på en gröda och se vilka skillnader olika odlingsstrategier ger upphov till. Det vill vi överföra till företagsledningens områden, säger Sebastian Remvig, projektledare på SLU Kompetenscentrum företagsledning och tidigare ekonomirådgivare på HIR Skåne. 

Fyra stationer

I Företagslabbet bjuds på guidade visningar under mässdagarna där besökarna möts av fyra olika stationer. En av dem handlar om risk och skuldsättning. Hur påverkar skuldsättningen företaget när räntan plötsligt går upp eller när vinsten äts upp av plötsliga prisökningar?  

En annan station innehåller avancerad framtidsspaning för lantbruket, från EU-nivå ända ner på gårdsplanen. Här finns även bra tips på var man hittar information för den som vill hålla sig uppdaterad på egen hand. 

Vilka är drivkrafterna?

Och vad är det egentligen som driver en företagare inom den gröna sektorn? På en tredje station i Företagslabbet får besökaren rannsaka sig själv och laborera med olika drivkrafter. Är det friheten i yrket, möjligheten att tjäna stora pengar, teknikintresse eller ansvar för kommande generationer? 

På fjärde stationen i Företagslabbet får besökaren ta del av HIR Skånes allra senaste, uppdaterade kalkyler.  

-Vad händer 2023? Kostnaderna för insatsvaror inför skörd 2023 har ökat sedan förra året, samtidigt som avsalupriset minskat. Hur påverkar dessa förändringar täckningsbidraget, frågar sig ekonomirådgivare Oscar Friberg. 

Den enklaste laborationen

Och så var det ju det där med servettkalkyl…den där snabbt nerklottrade kalkylen på en servett innan en investering. I Företagslabbet fungerar servettkalkylen som den allra enklaste laborationen som alla kan ta del av. Den kan handla om värdeminskning, ränta och underhåll för en maskininvestering eller ekonomin i en gröda inför nästa år. Eller kanske beslutsstöd för någon spännande affärsmöjlighet som uppstått under mässdagarna. Och ja, Företagslabbet bjuder på servetter, av flera olika slag!

Var ligger Företagslabbet?

Enklast är att sikta på HIR-tältet så hittar du rätt!

 

Text: Marianne Persson  

 

Fakta:

Nytt nav inom företagsledning 

Företagslabbet är ett samarbete mellan HIR Skåne och SLU Kompetenscentrum företagsledning som deltar genom det nystartade projektet Kunskapsnav för företagsledning och entreprenörskap. Det är ett projekt som finansieras av Jordbruksverket och ingår i en nationell fyrklöver av kunskapsnav som är på väg att byggas upp. Andra kunskapsnav omfattar animalieproduktion, digitalisering och det redan välkända navet för miljö, Greppa näringen.