Nyhet

Skoglig samverkanssatsning

Publicerad: 18 februari 2022

En ny grupp har fått i uppdrag att samordna och utveckla samverkan vid den skogsvetenskapliga fakulteten utifrån SLU:s tre huvudorter under 2022 och 2023. Tanken är att bygga vidare på verksamheten inom SLU Partnerskap Alnarp och de regionala skogsprogrammen.

Anna-Lena Axelsson har sedan 2019 arbetat med samverkan på uppdrag av fakulteten och under lång tid som koordinator för SLU miljöanalys, där samverkan med myndigheter är i fokus. Anders Lindhagen är ny i gruppen och knuten till institutionen för skogsekonomi vid Ultuna.  Han arbetar som programstudierektor för det nya utbildningsprogrammet skogsekonomi. De arbetar tillsammans med Henrik Böhlenius, som är samverkanslektor vid institutionen för sydsvensk skogsvetenskap och ansvarig för ämnesgrupp skog inom Partnerskap Alnarp. Även personal i Skinnskatteberg och vid enheten för skoglig fältforskning är engagerade i arbetet. 

- Det har varit en utmaning att skapa nya externa kontakter och utveckla samverkan under de två senaste åren när det inte har gått att träffas fysiskt, säger Anna-Lena Axelsson som leder trion, men digitala möten gör det samtidigt lättare att få med deltagare från hela landet på olika aktiviteter. 

Anders Lindhagen planerar just nu vårens aktiviteter och har huvudansvar för samordning i mellan-Sverige samt för utveckling av samverkan inom grundutbildningen.   

- Jag planerar just nu möten med företrädare för de regionala skogsprogrammen i region mitt och för medverkan på konferenser, exkursioner och andra mötesplatser. 

Samverkan med regionala skogsprogram 

Förutom uppdraget inom Partnerskap Alnarp så är Henrik Böhlenius involverad i arbetet i flera olika regionala skogsprogram i Götaland och koordinerar även skogsfakultetens strategiska samverkanssatsning med Stora Enso.  

- I Skånes och Västra Götaland Smålands skogsstrategier har jag varit med från starten och är SLU:s representant i styrgruppen, men jag medverkar även i Blekinges, Smålands och Hallands skogsstrategier  

Under det nationella skogsprogrammets årskonferens den 14 februari 2022 berättade Anna-Lena Axelsson om hur SLU och skogsfakulteten bidrar till arbetet i de regionala skogsprogrammen. Hon fokuserar på samverkan i norra Sverige och är särskilt aktiv inom Västerbottens regionala skogsprogram. 

- Jag är SLU:s representant i referensgruppen och deltar även i en regional process om indikatorer för biologisk mångfald tillsammans med naturvårdsansvariga och ekologer från tolv olika organisationer. 

Även forskare och lärare från andra fakulteter deltar aktivt i arbetet inom de regionala skogsprogrammen men i de län och regioner där skogsfakulteten inte har någon stor verksamhet är det inte lika självklart att SLU ses som en relevant aktör. Gruppen kommer att arbeta aktivt för att SLU och skogsfakulteten ska bli en självklar samverkanspartner även för dessa regionala skogsprogram.  

Utvecklingsmedel för samverkan 

Kopplat till uppdraget att utveckla samverkan finns en mindre pott avsatt som medarbetare vid S-fak kan nyttja för att anordna t ex konferenser, exkursioner, hackatons och webinarier i samverkan med externa aktörer. Det kommer även att finnas vissa medel för aktiviteter och pilotprojekt som kan leda till samverkan med nya aktörer och större samverkansprojekt. Den som behöver frigöra tid för aktivt nätverkande mot de regionala skogsprogrammen eller andra relevanta nätverk kan också få medel. Här finns mer information: 

Stöd till samverkan vid institutionerna 

Kontakta Anna-Lena, Anders eller Henrik om du är intresserad av att utveckla samverkan och har idéer kring konkreta projekt och aktiviteter. De kan berätta mer om möjlighet att få såddpengar, hjälpa till att hitta externa partners och även vid behov arrangera och underlätta inledande möten med externa aktörer.