Nyhet

Forskningskommunikation för naturälskare

Publicerad: 07 mars 2022
Blånande berg

Idag drar SLU Natur igång; ett konto på Facebook och Instagram som riktar sig till alla som är intresserade av djur, natur och samhällsfrågor. – Vi vill skapa kanaler fyllda av tänkvärt innehåll med glimten i ögat, personlig ton och vetenskaplig tyngd, säger Anna Lundmark, en av tre SLU-kommunikatörer som står bakom initiativet och kommer att ingå i den nya redaktionen.

På Facebook skapas det nya kontot SLU Natur genom att tre befintliga Facebook-sidor slås samman; de sidor som tidigare drivits av institutionen för vilt, fisk och miljö, institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua) och Ekologicentrum. Genom att arbeta tillsammans istället för var och en för sig skapas kraftfullare konton som kan få större genomslag. Det institutionsövergripande redaktionsarbetet möjliggör också ett smartare, roligare och resurseffektivare sätt att jobba.

– Vi vill se bortom den interna organisationsstrukturen och sätta målgruppen i fokus. Vi har under flera år byggt relationer med våra följare på sociala medier och vet att det finns ett enormt intresse för vår forskning. Genom att jobba tillsammans kan vi vara ännu mer tillgängliga och sprida ännu mer kunskap! säger Susanna Bergström, kommunikatör på institutionen för vilt, fisk och miljö.

Ta del av forskningen

På kontona kan följarna ta del av de senaste forskningsnyheterna men också bjudas in bakom kulisserna i verksamheten och se hur forskning och miljöanalys går till i praktiken.

 

Ett av målen med SLU Natur är att minska avståndet mellan allmänhet och forskning. Att kunna gå direkt till källan, ställa en fråga och få veta hur forskningen går till och varför den görs är viktigt i ett demokratiskt samhälle.

– Den typ av kontakt mellan följare och forskare som vi har via våra kanaler är oerhört värdefull. Genom att vara lyhörda för deras nyfikenhet gör vi tillsammans forskningen begriplig samtidigt som vi bygger förtroende, säger Sofia Bureborn, kommunikatör på institutionen för akvatiska resurser.

Följ SLU Natur på Facebook och Instagram!