Lunch med Linné och hans vetenskaper
Populärvetenskapliga föredrag om allt från 1700-talets brödtraditioner och familjen Linnés hushåll, till biologisk mångfald och dagens stadsplanering. Träffa idéhistoriker, biologer, agrarhistoriker och landskapsarkitekter vid föredrag under våren!
7/4 Hushållet von Linné – stickade täcken, sidenklädning och vetenskaplig verksamhet
Populärvetenskapligt föredrag med idéhistorikern Annika Windahl Pontén. Med utgångspunkt i sin avhandling berättar hon om på vilket sätt hushållet var centralt för den vetenskapliga verksamheten på 1700-talet. (Datum passerat, finns på Youtube, se länk nedan)
Annika Windahl Pontén är verksam vid Uppsala universitet. Värdar för föredraget är Svenska Linnésällskapet och Uppsala linneanska trädgårdar.
14/4 Linné och bröd som födoämne – om svenska brödtraditioner
Populärvetenskapligt föredrag med Karin Gerhardt, brödnörd och forskare inom historiska spannmål. Hon berättar om brödhistoria i Sverige, Carl von Linnés skrift om bröd och om hans intresse för nödbröd.
Karin Gerhardt är verksam vid SLU. Svenska Linnésällskapet och Uppsala linneanska trädgårdar är värdar för föredraget.
21/4 Utan namn, ingen kunskap – Svenska artprojektet
Populärvetenskapligt föredrag med taxonomen Maria Backlund. Hon berättar för oss om det viktiga arbetet med att beskriva och sprida kunskap om Sveriges växter, svampar och djur. Linné skrev "Om du inte känner till namnen försvinner också din kunskap om tingen." Det gäller än idag.
Maria Backlund är verksam vid SLU, Artdatabanken. SLU är också värd för föredraget.
28/4 I Linnés fotspår – kartläggning av fåglarnas mångfald
Populärvetenskapligt föredrag med Per Alström, professor i ornitologi. Han berättar om hur kikare, kameror med teleobjektiv, utrustning för att spela in ljud och DNA-analys har ersatt geväret som de viktigaste redskapen för att undersöka och beskriva nya fågelarter.
Per Alström är verksam vid Uppsala universitet. Uppsala universitet är också värd för föredraget.
5/5 När Linnésällskapet återställde Linnéträdgården
Populärvetenskapligt föredrag med lärdomshistoriker Erik Hamberg. Han berättar om Linnéträdgårdens snart 100-åriga historia, från nedlagd akademiträdgård till dagens besöksmål.
Erik Hamberg är också verksam som sekreterare i Svenska Linnésällskapet. Värd för föredraget är Linnésällskapet i samarbete med Uppsala linneanska trädgårdar.
19/5 Det gröna offentliga rummet – från Linnés och framåt
Popuärvetenskapligt föredrag med Roger Elg, landskapsarkitekt, lärare och forskare med inriktning på växtlighet i urbana och historiska miljöer. Han berättar om hur Linné och hans efterföljare har gjort Uppsala till den gröna vackra stad som vi ser idag.
Roger Elg är verksam vid SLU. Värdar för föredraget är Uppsala kommun och Destination Uppsala.
26/5 Linnés vilda växter kring Uppsala
Populärvetenskapligt föredrag där botaniker Anja Rautenberg berättar om de hundratals växter som Linné såg med sina studenter på de årliga exkursionerna kring Uppsala. Hon berättar också om vad som hotar dessa växters existens. Föredraget bygger på en uppsats som Anja Har skrivit tillsammans med Mariette Manktelow.
Anja Rautenberg är verksam vid Länsstyrelsen i Uppsala län. Länsstyrelsen är också värd för föredraget.