SLU-nyhet

Invigning av Vindelälvens biosfärsområde

Publicerad: 29 augusti 2019
Ett SLU utställningstält med en person inuti. Foto.

I juni beslutade Unesco att godkänna Vindelälven som ett nytt biosfärsområde. För SLU:s del innebär det att två forskningstationer, Svartberget i Vindeln, och Röbäcksdalen i Umeå, ingår i det nya biosfärsområdet.

Lördagen den 17 augusti var det invigning av Vindelälvens biosfärområde och SLU var på plats för att presentera de två stationer som ingår i området, Svartberget i Vindeln och Röbäcksdalen i Umeå. Beslutet om biosfärsområdet från Unesco kom redan i mitten på juni och invigningen förlades därefter till nationalälvens dag. Charlotta Erefur, parkchef på Svartbergets fältstation och Johanna Wallsten, SITES-föreståndare för Röbäcksdalens forskningsstation var på plats för att visa på den verksamhet som bedrivs inom biosfärsområdet med fokus på stationernas medverkan i SITES - Swedish infrastucture for ecosystem science. De höll även en halvtimme långt föredrag om SITES och vad infrastrukturen kan erbjuda för forskare och andra intressenter.

Tre fotografier på en vägg, samt en bild med beskrivning. Foto.
Fotograf Andreas Palmén tar löpande bilder av verksamheten vid Svartbergets forskningsstation i ett stort dokumentationsprojekt. Några av hans bilder ställdes ut under invigningen. Foto Johanna Wallsten.
En bred fors med lite grönska i förgrunden. Foto.
Vindelälven är en av få outbyggda älvar i Sverige. Foto Johanna Wallsten.

Kontaktinformation

Johanna Wallsten, forskare/stf prefekt/Föreståndare SITES Röbäcksdalen
Institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap
johanna.wallsten@slu.se, 090-786 8716