SLU-nyhet

Sverige och Italien i samarbete om djurvälfärd

Publicerad: 05 juni 2019
OIE medlemmar. Foto.

Vid det senaste mötet med generalförsamlingen i Paris för OIE, världsorganisationen för djurhälsa, antogs Sveriges och Italiens ansökan om att få bilda ett gemensamt OIE-samverkande centrum för djurskydd/djurvälfärd.

Det innebär att Nationellt centrum för djurvälfärd (SCAW) vid Sveriges lantbruksuniversitet tillsammans med motsvarande organisation i Italien, IZSAM får en viktig uppgift att föra ut kunskaper om betydelsen av djurvälfärd i Europa och världen.

Djurs välfärd har en stor inverkan på deras hälsa.

– En god djurvälfärd är viktig, för djurens egen skull, men också för att det finns ett nära samband mellan djurs hälsa och människors hälsa, Någon som blir allt mer tydligt när bakterier okänsliga för antibiotika sprider sig över världen, säger Viveka Hillegaart, föreståndare för SCAW.

OIE hjälper sina medlemsstater att utveckla regelverk för djurs välfärd genom att tillhandahålla utbildning, rådgivning och forskning. OIE ger rekommendationer om hur man ska inkludera djurskydd i nationell lagstiftning och hur man genomför befintliga standarder.

– Vår vision är att alla våra djur ska ha det bra i en hållbar värld, säger Viveka Hillegaart.

Kontakt:
Viveka Hillegaart, föreståndare SCAW, tel 018-672150, 072-243 32 62
E-post: viveka.hillegaart@slu.se  


Kontaktinformation