Nytt TYFA-scenario med lägre utsläpp av växthusgaser
Det franska projektet TYFA (Ten Years for Agroecology) har med hjälp av modellering undersökt möjligheterna att med ett multifunktionellt jordbruk som bygger på agroekologiska metoder försörja hela Europas befolkning med hälsosam mat år 2050, utan att den globala livsmedelssäkerheten äventyras. Nu har ett alternativt scenario TYFA-GHG (greenhouse gases) presenterats, där man ändrat vissa variabler för att ytterligare minska utsläppen av växthusgaser.
Det första TYFA-scenaret omfattar en utfasning av syntetiska växtskydds- och gödselmedel, en förnyad roll för naturbetesmarker och nyskapande av ekologiskt viktiga element som till exempel häckar, dammar och trädplanteringar samtidigt som kosthållningen går mot mindre mängd kött och mejeriprodukter och mer frukt och grönt. Totalt beräknar forskarna att scenariot leder till att växthusgasutsläppen minskar med 40 procent, den biologiska mångfalden återställs och naturresurser bevaras. Odling av annat än mat, till exempel för biobränsle, reduceras däremot kraftigt.
I det nya scenariot minskar animalieproduktionen med 52 procent jämfört med 45 procent i TYFA. Bioenergiproduktionen däremot upprätthålls till stor del istället för att som i ursprungsscenariot helt fasas ut i. Det betyder att gräs från exempelvis vallproduktion och gödsel används för att producera bioenergi vilket skulle ge 189 TWh per år. TYFA-GHG minskar därför utsläppen av växthusgaser med ytterligare sju procent men behåller enligt rapportförfattarna ursprungsfilosofin bakom TYFA, där biologisk mångfald, naturresurser och människors hälsa är viktiga aspekter i utformandet av klimatfokuserande scenarier för lantbruket.