SLU-nyhet

Statistisk metod för att testa principalkomponenter

Publicerad: 03 april 2019
Johannes Forkman framför sin presentation, fotografi

Johannes Forkman presenterade sin forskning på ett uppskattat Tamm-seminarium på SLU Ekologicentrum, Uppsala, den 28 mars 2019.

I principalkomponentanalys beskriver de första principalkomponenterna ofta intressanta systematiska mönster, men de sista komponenterna avbildar slumpmässigt brus. Forskaren kan undra vilka principalkomponenter som är statistiskt signifikanta. Det finns många metoder för att bestämma hur många principalkomponenter som ska behållas i modellen, men de flesta av dessa förutsätter icke-standardiserade data. I biologiska tillämpningar är standardisering ofta nödvändigt. ”Parametrisk bootstrap” kan användas för hypotesprövning i principalkomponentanalys när variabler är standardiserade.

Artikeln Hypothesis tests for principal component analysis when variables are standardized av författarna Johannes Forkman, Julie Josse och Hans-Peter Piepho finns att läsa på SpringerLink https://link.springer.com/article/10.1007/s13253-019-00355-5.

Johannes Forkman framför sin presentation, fotografi

Kontaktinformation

Sidansvarig: hilda.edlund@slu