SLU-nyhet

Avdelningen för lärande och digitalisering stöttar SLU:s första MOOC

Publicerad: 05 mars 2019

Nyligen lanserade SLU sin första MOOC, Massive Open Online Course, med stöd från avdelningen för lärande och digitalisering. Moocen lär ut hur man kan hålla en effektiv djurhållning med låg användning av antibiotika.

- En digital, fritt tillgänglig universitetskurs är ett utmärkt sätt att sprida vetenskapligt baserad kunskap och bidra till det livslånga lärandet. Det som jag särskilt uppskattar med just vår MOOC är att den fokuserar på antibiotikaproblem kopplade till låginkomstländer, länder där veterinärer och djurägare har svårt att betala för kurser och vidareutbildning, skriver rektor Karin Holmgren i SLU:s rektorsblogg.

- Eftersom SLU:s mandat och kunnande ligger mitt i prick för global utveckling är det nu bra att vi kan nå ut med vår kunskap över hela världen, den nuvarande MOOCEN om antibiotikaresistens har över 500 deltagare spridda över 84 länder, säger Ulf Magnusson, professor vid Institutionen för kliniska vetenskaper (KV), som har lett arbetet med att utveckla kursen.

Ulf har fått stöd från avdelningen för lärande och digitalisering i framtagandet av MOOCEN. På avdelningen finns spetskompetens inom pedagogik, IT-pedagogik, media och SLU:s utbildningssystem.

Avdelningen för lärande och digitalisering har haft en betydande roll för att få till SLU:s första MOOC. De har varit bollplank och entusiasmerare för att utveckla kursupplägget och bidragit med filmning och klipparbete för att nå den kvalitet vi önskat, säger Ulf.

- Vi jobbar för att främja den högskolepedagogiska utvecklingen inom universitetet, ofta kopplat till digitalt lärande. Vi stöttar gärna fler som vill lansera egna MOOCAR i framtiden, säger Roger Pettersson.

Vad kan avdelningen för lärande och digitalisering göra vid MOOCAR?
  • Hjälpa till med planeringen av MOOCEN.
  • Pedagogiska verktyg för e-lärande.
  • Filmning av föreläsare i studio och filmning av avsnittsintroduktioner.
  • Redigera bild och ljud samt hjälpa till med textbearbetningar och grafiska element.
  • Tekniskt stöd vid egna filmningar.
  • Musikproduktion.
Sidansvarig: ld-webb@slu.se