SLU-nyhet

SLU:s första öppna online-kurs; om antibiotikaresistens bland livsmedelsproducerande djur

Publicerad: 27 februari 2019

Denna vecka lanseras SLU:s första MOOC (Massive Open Online Course). Under fyra veckor kommer deltagarna kunna fördjupa sig och ta del av den fantastiska kunskap som Sverige har kring alternativ till antibiotikaanvändning.

”Det är en glädjens dag idag när SLU får inviga sin första helt öppna kurs, en så kallad MOOC! Extra roligt då kursen behandlar det ytterst viktiga området med det globalt växande problemet kring antibiotikaresistens och hur vi kan angripa det genom att bidra med kunskap om alternativ till antibiotikaanvändning. Jag hoppas att många människor runt om i världen snabbt ska hitta till vår kurs och ha stor nytta av den”, säger rektor Karin Holmgren. 

En av de stora fördelarna med en MOOC är att vem som helst, utan förkunskaper, kan ta delta i utbildningen. Eftersom kursen är öppen och kostnadsfri hoppas vi kunna öka deltagandet från hela världen. 

”Internationellt – särskilt för låg och medelinkomstländer – finns ett stort behov att visa hur det går att hålla livsmedelsproducerande djur utan att använda massor av antibiotika. Sverige är världsledande inom detta område och i den här kursen har vi samlat svensk kompetens från universitet, myndigheter, veterinärer och djurbönder som visar hur man går tillväga”, säger professor Ulf Magnusson vid institutionen för kliniska vetenskaper, SLU, som har lett arbetet med att utveckla kursen. 

”Minskad användning av antibiotika är en ödesfråga för hela livsmedelskedjan. Axfoundation har drivit på frågan om minskad användning av antibiotika till livsmedelsproducerande djur och bättre djurvälfärd under många år främst inom dagligvaruhandeln och food service, men också inom nationella och internationella organ och myndigheter för att uppnå en transformativ förändring. Det är viktigt att dela med oss av den unika och framgångsrika svenska modellen för hantering av den här frågan. Därför är vi väldigt stolta över vårt samarbete med SLU och lanseringen av den första öppna online kursen i ämnet”, säger Carolina Sachs, generalsekreterare Axfood Foundation. 

Intresset för denna typ av öppna kurser är stort, inte minst på sociala medier där SLU:s trailer har setts av fler än 140 000 personer.