SLU-nyhet

Stor satsning på solel på Ultuna

Publicerad: 22 augusti 2018

Under sommaren har Akademiska hus påbörjat installationen av sin största solelsproduktion hittills och man har valt att lägga den på Ultuna.

– Jag vill ge en stor eloge till SLU som med sitt stora engagemang i det dagliga arbetet medverkar till en ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling säger John Johnsson, teamledare energi.

– Satsningen på solceller stärker Campus Ultuna som en plats för hållbar utveckling och bidrar samtidigt positivt till Akademiska hus ambitiösa energimål. Vi ökar härmed vår nationella solcellskapacitet med hela 50 procent från 2 till 3 miljoner kWh och visar på allvar att vi arbetar med förnybar energi, säger Johan Tjernström, affärsutvecklare inom energi på Akademiska Hus

Campus Ultuna förbrukar totalt 11,9 miljoner kWh per år vilket betyder att en knapp tiondel av vår konsumtion täcks. Det är ett stort steg mot att nå vår vision att vara klimatneutral 2027 när SLU fyller 50 år säger Johanna Sennmark, miljöchef på SLU. Vi är glada att Akademiska hus gör den här satsningen just här.

Teknisk information

  • Utbyggnaden innebär att en stor andel av takytorna på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Ultuna kommer att bli täckta med solceller. Tillsammans med befintliga solceller på campus Ultuna beräknas de producera nästan 1 miljon kilowattimmar (kWh) solel per år.
  • Mark-Vatten-Miljöcentrum (MVM), undervisningshuset, biblioteket, Veterinärmedicinskt  och husdjursvetenskapligt centrum (VHC) samt Ulls hus är de fastigheter där solceller installerats.
  • Det som installeras nu är 3085 moduler som kommer ha en toppeffekt på 849 kW och en yta på 4936 kvm. Tillsammans med tidigare solcellsinstallationer kommer den totala ytan uppgå till 6434 kvm och ha en toppeffekt på 1078 kW vilket motsvarar nästan 1 GWh solel per år.
  • För att få en känsla av hur stor solcellsproduktionen kommer vara, skulle du t.ex. kunna lyfta upp 1 ton sten upp och ner för Eiffeltornet som är 324 meter högt över 1 miljon gånger varje år eller köra en Tesla S som väger 2,2 ton 130 gånger runt jorden.
  • Återbetalningstiden för solcellsinstallationerna är mellan 10-11 år beroende på läge.
  • Vi har köpt polykristallina solceller. Även om verkningsgraden är något lägre än monokristallina solceller är polykristallina solceller billigare och gav mest kWh per investerad krona.

Kontaktinformation

Johanna Sennmark, miljöchef, projektledare Lärosätenas klimatnätverk
Avdelningen för infrastruktur, SLU
johanna.sennmark@slu.se, 018-67 15 85