SLU-nyhet

Kombinationer av biologisk bekämpning och kemiska lågriskämnen i potatisproduktion

Publicerad: 28 maj 2018

Potatis angrips av flera allvarliga sjukdomar, t ex potatisbladmögel, vilket leder till mycket stor kemikalieanvändning inom den svenska potatisproduktionen. För att hitta alternativa bekämpningsmetoder har Åsa Lankinen gjort en pilotstudie och undersökt kobinationer av biologiska bekämpningsorganismer med ett kemiskt lågriskämne.

Många alternativa kontrollmetoder inom växtskydd kan vara osäkra att använda eftersom de fungerar bra ibland men ibland inte alls. En möjlighet för att öka tillförlitligheten hos dessa metoder är att kombinera dem med varandra. Detta förordar inom IPM, integrerat växtskydd.

Åsa Lankinen från institutionen för växtskyddsbiologi har fått 150 000 kr fårn Kompetenscentrum för biologisk bekämpning, CBC, för att leda ett pilotprojekt och undersökt kombinationer av biologiska bekämpningsorganismer med ett kemiskt lågriskämne.

Positiva synergieffekter på potatisbladmögel

Potatis är en gröda som lider av många sjukdomar, framförallt är bladmögel ett stort problem.

– Vi har i det här pilotprojekt testat att kombinera biologiska bekämpningsorganismer med ett kemiskt lågriskämne som inducerar växtens eget försvar, säger Åsa. 

– Våra preliminära växthusförsök visar att kombinationen av dessa båda kontrollmetoder kan ha positiva synergieffekter på potatisbladmögel. Målet är nu att hitta de bästa kombinationerna och därefter testa dessa i fältförsök, avslutar Åsa.

Fakta:

Potatisbladmögel är en allvarlig sjukdom på potatis som orsakas av oomyceten Phytophthora infestans. Potatisbladmögel sprids med sättpotatis, via luftburna sporangier och kan förekomma som markburen smitta i form av oosporer.