Fakta:
Detta projekt är finansierat av Partnerskap Alnarp.
Ett projekt vid SLU Alnarp i samarbete med Sydgrönt visar vikten av hygienåtgärder i hela produktionskedjan från jord till bord.
Studien har undersökt bakterien E. coli O157:H7 på ytan av bladgrönsaker och i vilken omfattning den förmår att krypa in och gömma sig i bladvävnaden.
Projektets resultat visade ett mycket starkt samband mellan tillväxt av E. coli O157:H7 och sockerhalter. Man såg även att sockerhalter förekom i stora mängder på skurna respektive sönderdelade blad. Andra riskmoment för smittspridning i frilands- och växthuskulturer är organiskt gödsel, ohygieniskt bevattningsvatten och djur i produktionsmiljön (både vilda djur, ohyror eller sällskaps- och husdjur).
Resultaten visar att:
Följaktligen konstateras att det krävs en hög grad av medvetande och ändamålsenliga hygienåtgärder i hela produktionskedjan från jord till bord för att tillhandahålla säkra produkter inom frukt och grönt.
Projektansvarig: Beatrix Alsanius, SLU Alnarp
Läs mer i faktabladet
Detta projekt är finansierat av Partnerskap Alnarp.