SLU-nyhet

Test av ISM-verktyget avslutad

Publicerad: 31 maj 2017

Under våren har KCF testat det webbaserade verktyget ISM, Interactive strategic management, med hjälp av åtta unga lantbrukare. Syftet är att hjälpa just unga lantbrukare att fatta bättre strategiska beslut. Verktyget är framtaget i Nederländerna i samarbete med Universitetet i Wageningen och Rabobank.

KCF har fått möjlighet att prova verktyget i ett pilotprojekt, med hjälp av åtta unga lantbrukare. I sina företag arbetar de med många verksamhetsgrenar, med allt från mjölkproduktion, spannmålsodling, köttproduktion och entreprenad till fastighetsutveckling.

-Testpiloten är nu avslutad och vi kommer att diskutera vidare med Wageningen om en fortsättning. Jordbruksverket har visat intresse för ISM och vi hoppas kunna arbeta vidare med det, säger projektledare Marie Kolm från KCF.

ISM-verktyget används i dag i 8 europeiska länder. Planen är att ISM ska kunna användas i större skala av de organisationer i Sverige som är intresserade av att utveckla lantbrukarnas strategiska tänkande och planering. 

Genom att svara på ett stort antal frågor om omgivande miljö, företagaren och företaget gör deltagarna först en nulägesanalys. Programmet föreslår sedan strategier utifrån svaren, därefter följer en reflektionsprocess som mynnar i en strategirapport och en strategiplan.