SLU-nyhet

Nya medlemmar i styrgruppen för KCF

Publicerad: 29 april 2017

Jörgen Fransson, Jordbruksverket i Jönköping och Christian Hidén, Forsviks säteri utanför Säffle, är nya medlemmar i KCF:s styrgrupp. De har på olika sätt stor erfarenhet av företagsledning och kommer var och en att kunna bidra med kloka tankar och goda idéer.

Jörgen Fransson

Som chef för Jordbruksverkets landsbygdsutvecklingsenhet har Jörgen Fransson god kunskap om landsbygden och dess behov. Han är ekonomagronom med bakgrund inom rådgivning och verksamhetsutveckling.

Landsbygdsutvecklingsenheten svarar för företags- och projektstöden inom landsbygdsprogrammet. Uppdraget är att ta fram regelverk, information och att stödja de andra myndigheterna, till exempel länsstyrelserna, i deras handläggning.

Enheten är också ansvarig för att fördela de två miljarder som finns avsatta till projekt av mer nationell karaktär, där en stor del av medlen går till kompetensutveckling och innovationer inom lantbruk och trädgård.

Jörgen Fransson tror att Jordbruksverkets engagemang i KCF kommer båda parter tillgodo.

– När vi arbetar med landsbygdsutveckling, med främst stöden som verktyg, ser vi att det finns ett stort behov av kunskap i magangementfrågor och helhetsrådgivning. Det är samma frågor som KCF arbetar med så förhoppningsvis uppstår en win-win situation där vi tillsammans kan stärka kunskapen inom området.

Christian Hidén

Med 500 hektar växtodling, skog och uthyrning av jakt och fastigheter är Christian Hidén, stadigt förankrad i flera branscher. Han är lantmästare och kommer att tillsammans med Anna Kajson representera Lantmästarförbundet i KCF:s styrgrupp.

Christian Hidén driver tillsammans med familjen Forsviks säteri utanför Säffle men hinner även med många uppdrag utanför företaget. Han är bland annat ordförande i Lantmännens distrikt Örebro-Värmland och i Jordbrukstekniska föreningen, JTF. Ett annat av hans uppdrag är som styrelsemedlem i Lantmännen Maskin AB. Här pågår bland annat utvecklingsarbete inom digitalisering med den nya plattformen LM2, ett samarbete med Dataväxt.

– Jag är lite nördig när det gäller det här med jord, skog och ägande, konstaterar Christian Hidén.

Ett intresse som även inspirerat nästa generation, där flera av de fem barnen på olika vis utbildar sig eller praktiserar inom näringen.

Han ser fram emot arbetet i KCF:s styrgrupp och har förberett sig genom att delta i ett av KCF:s regionala seminarier, på Lillerudsgymnasiet i Värmland.

– Jag verkligen brinner för att grundforskning ska omsättas i tillämpad forskning och komma till praktisk användning.