Nyhet

Dekanbrev - Kristina Dahlborn

Publicerad: 08 mars 2017

Den här vintern har såväl SLU, VH-fakulteten och jag personligen gått i väntans tider. SLU har väntat på livsmedelsstrategin, VH har väntat på UDS-utredningen och jag har personligen väntat på mitt första barnbarn.


Kristina Dahlborn är professor och dekan vid Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap.
Fram till 2019 satsas 484 miljoner kronor inom livsmedelsstrategin och ytterligare 540 miljoner kronor har avsatts inom ramen för landsbygdsprogrammet 2014-2020. Endast delar av dessa satsningar går direkt till SLU. Vi behöver alltså bli bättre på att förmedla våra kunskaper till omvärlden, så att det blir tydligt att SLU bidrar med mycket användbar forskning.

Livsmedelsstrategin satsar t.ex. starkt på ekologiskt lantbruk och konsumtion av ekologiska produkter där SLU mer långsiktiga hållbarhetstanke och effektiva resursutnyttjande inte fått gehör. Positivt är dock att Sverige nu i alla fall har en livsmedelstrategi! För VH:s del innebär det bl.a. att vi kommer få ta ansvar för det föreslagna vetenskapliga råd som ska ge stöd för regelgivning inom djurskydd. Barnbarnet föddes en månad för tidigt den 13 februari och hon är pigg och glad och ska heta Elvira!

Den 20 februari kom så slutrapporten av Bengt Gerdin och Tarja Onegårds utredning ”Utredning av verksamheten vid universitetsdjursjukhuset” och i torsdags presenterades rapporten muntligt för medarbetarna på VH och UDS. Huvudförslaget är positivt och innebär att UDS ska få en ny instruktion där det tydligt framgår att UDS uppdrag äratt vara SLUs kliniska resurs för utbildning och forskning inom djursjukvården”. Vidare föreslås delade anställningar för VH:s kliniska personal och ”att studerande i veterinärprogrammet samt djursjukskötarprogrammet deltar och bidrar i UDS arbete under såväl dagtid som jourtid”.

Det är bra att rektor beslutade att gå vidare direkt med att förverkliga de förslag som tagits fram i utredningen genom att låta Bengt och Tarja arbeta vidare tills den processledare som rektor har på gång kan ta vid. Särskilt viktigt är att de akademiska ämnesrepresentanterna får fullt inflytande över UDS verksamhet.

Jag ser fram emot att fakultetsledning tillsammans med UDS-chef, KV-prefekt och personal på KV och UDS får ta aktiv del i förändringsarbetet och förverkliga utredningens förslag och gärna nå fram till den 0-vision för UDS jag diskuterat med rektor: ”Inte en patient utan att en student är närvarande och/eller att patienten nyttjas i ett forskningsprojekt”. Rektor har också en vision om att UDS ska bli Europas ledande universitetsdjursjukhus, vilket kräver en stor ekonomisk resursförstärkning, till bland annat kompetenslyft inom vissa delar.

Vidare kan jag meddela att Framtidens djur och hälsa har haft sitt första styrgruppsmöte och att vi nu håller på att bemanna plattformen. Glädjande är också att rektor äntligen fattat beslut så vi kan start upp den fakultetsövergripande plattormen SLU-AKVAKULTUR.

Under ledning av vicedekan för grundutbildning Anne-Marie Dalin arbetats det för fullt på ett remissvar för att besvara jordbruksverkets remiss om utökad behörighet för djurvårdare där det föreslås att djurvårdare med endast gymnasieutbildning och en kortkurs ska kunna hantera och injicera narkotiska preparat. Detta innebär en stor risk för djurskydd och patientsäkerhet och också ett stort ansvar för våra veterinärer som är de som ska genom ordination ta ansvaret när detta sker.

Möjligheten att kunna söka medel för ”skrivarveckor” där en forskargrupp kan åka iväg under en vecka för att färdigställa manuskript kommer beslutas i samband med nästa fakultetsnämnd för att sen lysas ut.

Årets forskningsdag kommer äga rum den 16 juni!

Relaterade sidor:


Kontaktinformation

Kristina Dahlborn, Professor emerita
Institutionen för husdjurens biovetenskaper, SLU
kristina.dahlborn@slu.se