SLU-nyhet

En miljon till KCF ur Livsmedelsstrategin

Publicerad: 30 mars 2017

KCF har tilldelats en miljon kronor ur Livsmedelsstrategins andra åtgärdspaket. Regeringen ser en stor potential i det svenska jordbrukets produktivitet, men konstaterar att det blir allt mer komplext att leda moderna jordbruksföretag. Utvecklingen kräver ökad satsning på kompetensutveckling inom företagsledning. ”Ett viktigt erkännande av vår verksamhet, konstaterar KCF:s verksamhetsledare Peter Lundqvist.”

Den 23 mars beslutade regeringen om det andra åtgärdspaketet inom ramen för livsmedelsstrategin. Paketet omfattar totalt 13 åtgärder på 115,7 miljoner kronor. Det handlar bland annat om satsningar för att främja svensk livsmedelsexport, satsningar på växtförädling och växtskydd samt på vattenbruk.

I åtgärdspaketet ingår även ett uppdrag åt Kompetenscentrum företagsledning på SLU Alnarp att ytterligare stärka kompetensutvecklingen inom företagsledning. Uppdraget löper på ett år och KCF får totalt 1 miljon för genomförandet.

Verksamhetsledare Peter Lundqvist välkomnar uppdraget.

– Först och främst känns det som ett viktigt erkännande av vår verksamhet och av KCF:s betydelse för att sektorn ska bli mer professionell gällande företagsledning. Detta är en viktig signal som stärker oss såväl inom SLU och i rollen som viktig samarbetspartner för sektorns olika aktörer.

Pengarna kommer att användas till att stärka företagarna inom de gröna näringarna. Bland annat planeras en högre kurs i företagsledning.

Läs mer om åtgärdspaketet på

http://www.regeringen.se/informationsmaterial/2017/03/atgardspaket-2-for-livsmedelsstrategin-ar-pa-plats/

Kort om Livsmedelsstrategin:

Regeringen lämnade den 30 januari över proposition En livsmedelsstrategi för Sverige – fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet till riksdagen med långsiktiga mål för den svenska livsmedelskedjan.

Viktiga mål för strategin är stärkt konkurrenskraft och att all livsmedelsproduktionen ska öka. I regeringens handlingsplan för livsmedelsstrategin beskrivs ett fyrtiotal åtgärder som ska bidra till att målen för livsmedelsstrategin nås och satsningarna realiseras allt eftersom de beslutas. Fram till 2019 satsar regeringen en dryg miljard inom ramen för livsmedelsstrategin.

Den 9 februari fattade regeringen beslut om det första åtgärdspaketet som innehöll nio satsningar på 58 miljoner kronor.