SLU-nyhet

”Stoppa avskogningen med bättre odlingsmetod”

Publicerad: 22 mars 2017

I arbetet med den nya strategin för miljö och klimatmässigt hållbar utveckling har regeringen ett gyllene tillfälle att positionera den effektiva odlingsformen agroforestry, skriver fem experter i Agroforestry Network, bl a SLU-professorn Anders Malmer, i en debattartikel i tidskriften Aktuell Hållbarhet.

”Världens skogar krymper. Sverige borde därför bidra till att plantera fler träd på jordbruksmark, så kallad agroforestry, för att bekämpa avskogningen, hunger och bidra till bättre jordar”, konstaterar författarna.

”Nu har regeringen, med klimat- och biståndsminister Isabella Lövin i spetsen, god anledning och chans att kraftsamla för klimatet och den globala matförsörjningen. Det är dags att arbeta för att det globala samfundet satsar på smarta och kostnadseffektiva metoder som agroforestry. Det kan bli en hållbar utväg för människor i fattigdom, för skogen och för klimatet”, slutar artikeln.


Kontaktinformation

Anders Malmer,  föreståndare för SLU Global. Telefon: 018-671693, 090-7868416, 070 645 9299 E-post: anders.malmer@slu.se