Nyhet

Ny på Hippologenheten

Publicerad: 05 december 2017

Ett brinnande intresse för häst. Ett brinnande intresse för forskning. Ett brinnande intresse för att sprida kunskap så att hästar håller så länge som möjligt. Träffa Marie Rhodin, ny medarbetare på Hippologenheten.

Vad är det för tjänst du har fått på Hippolohenheten och vad innebär den?
Jag har en 50% lektorstjänst. Jag kommer att arbeta med att Hippologutbildningen ska ha en bra forskningsanknytning och jag kommer att undervisa i ämnen relaterat till veterinärmedicin och hästens biologi samt handleda studenter och examinera examensarbeten. Jag kommer att arbeta med att utveckla arbetet med examensarbeten samt samordna och initiera hästrelaterad forskning.

Vilken uppfattning har du om hippologprogrammet hittills?
Jag tycker att det är en mycket bra utbildning och roligt med studenter som har ett genuint hästintresse. Utbildningen är väl genomtänkt med en hög pedagogisk ambition. Studenterna är en väldigt viktig målgrupp att utbilda då de sedan kommer att kunna sprida kunskap i många hästorganisationer och verksamheter.


Du arbetar ju också på kliniken, beskriv vad du gör där och hur det hänger ihop med ditt största intresse inom forskningen?
På kliniken har jag ortopedimottagning en gång i veckan där jag gör hältutredningar samtidigt som jag undervisar veterinärstudenter. På kliniken samlar jag även in mycket data som vi senare kan använda i forskningen för att lära oss mer om ortopediska skador vad gäller diagnostik och behandling men även hur man ska förebygga att skador uppstår.


Forskningsprojekt just nu:
Jag har länge jobbat med att objektivt mäta hästars rörelsemönster vilket är mycket värdefullt när man ska se om hästen är halt och tex titta på effekten av en bedövning i en hältutredningssituation. Det väcker dock nya frågor om vad som är ett normalt rörelsemönster och var gränsen går mellan friskt och sjukt. Därför har jag ett projekt om ortopedisk smärta samt ett projekt om unghästar och hur deras rörelsemönster förändras över tid när de börjar tränas.


Hur ser du på din framtid och roll inom hippologorogrammet?

Jag hoppas att jag kan bidra mycket med min forskningskompetens och erfarenhet samt att som lärare kunna förmedla viktiga kunskaper om hästen på ett bra sätt.


Hur ser du på hippologprogrammets framtid?

Jag tycker att det är ett mycket viktigt utbildningsprogram då hästnäringen växer och det finns ett mycket stort behov av att sprida kunskap i branschen.


Vilken hästbakgrund har du?

Jag började på ridskola som sjuåring och fick min första ponny (ett Gotlandsruss) när jag var 13 år och köpte Vincent, en 2-årig, SWB, när jag var 16 år för pengar jag ärvt från min morfar. Jag har även undervisat på ridskola och privat vilket jag tycker är mycket roligt.


Bästa hästminne:

När Vincent blev bästa gångartshäst på kvalitetsbedömning, Strömsholm.

Fakta:

Namn: Marie Rhodin
Bor:Uppsala
Familj:Sambo, tre barn, en hund och många hönor
Häst/ar:Har haft häst i 18 år men är för tillfället hästlös.