SLU-nyhet

Pressträff: Byråkratin i lantbruket

Publicerad: 28 september 2016

Pressträffen om projektet Byråkratin i lantbruket belastar och kostar lockade tidningar, radio och tv till mjölkgården Hansagård utanför Laholm i Halland. Här berättade forskare, rådgivare och lantbrukare om den ökande byråkratiska bördan inom lantbruket. Antalet regler har ökat med 120 procent på 20 år, visar en studie.

Studien ingår i projektet Byråkratin i lantbruket belastar och kostar. Ett projekt som finansieras av Stiftelsen lantbruksforskning, SLF, och redan visar resultat i form av siffror på den ökande belastningen. Projektet startade januari 2016 och löper fram till december 2018.

Christina Lunner Kolstrup är projektledare och arbetsmiljöforskare vid Institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi vid SLU. Hon är glad över att pressträffen fick så stor medial uppmärksamhet.

- Det var väldigt roligt att så många kom, det visar på ett stort intresse för dessa viktiga frågor. Vi fick många bra frågor och en intressant diskussion. Det här är ett viktigt projekt som berör många inom de gröna sektorerna.

Pressträffen hölls på mjölkgården Hansagård utanför Laholm. Gården drivs av Magdalena och Magnus Gustavsson som under 2016 lagt ner extra mycket tid på kontrollbesök och journalföring.

- Mycket hade kunnat samordnas. Då hade vi haft inte behövt ha 8 kontrollbesök på ett halvår, säger Magdalena Gustavsson.

Även Helena Lans Strömblad, rådgivare på Växa Sverige och Sara B Nilsson, rådgivare på Hushållningssällskapet, är nöjda med dagen. De deltar i projektet och har i den aktuella studien skärskådat hur antalet lagar och regler i Miljöhusesynen ökat sedan 1996. Miljöhusesynen är ett verktyg som hjälper lantbrukarna att hålla koll på lagstiftningen.

 

Läs mer om projektet Byråkratin i lantbruket belastar och kostar på AEM:s sajt.