Livförsäkring via SPV
Som statligt anställd är du livförsäkrad genom en tjänstegrupplivförsäkring. Försäkringen ger ett engångsbelopp och begravningshjälp till dina efterlevande, alltså till make/maka/sambo och barn.
Din livförsäkring gäller från den dag du börjar på SLU. Den gäller även under semester, sjukdom och tjänstledighet. Det är din familj som ansöker om tjänstegrupplivförsäkringen via SPV.
Inom din statliga anställning ingår även en efterlevandepension, där din familj kan få pensionspengar vid din bortgång.
Läs mer om försäkringen och dess villkor på SPV:s hemsida.
Kom ihåg att tala om för dina närmaste att du har en livförsäkring!
Personskadeförsäkring (PSA)
Den som är anställd i den statliga sektorn omfattas av Avtal om ersättning vid personskada (PSA). Det är ett kollektivavtal som har slutits mellan de centrala arbetsgivar- och arbetstagarorganisationerna. Avtalet kan komplettera ersättningar från Försäkringskassan och andra kollektivavtal till en anställd som råkar ut för en arbetsskada. Försäkringen finns hos AFA försäkringar.
Försäkringen gäller vid personskada i samband med arbetet. En arbetsskada är en skada till följd av ett olycksfall i arbetet, ett olycksfall på väg till eller från arbetet (färdolycksfall) eller en arbetssjukdom till följd av skadlig inverkan i arbetet. Skador på grund av hot och våld kan också bedömas vara arbetsskada.
Försäkringen gäller även vid skadefall i samband med arbete i hemmet. Avgörande för om en skada ska bedömas som en arbetsskada är vilken anknytning (samband) som skadan har med arbetet. Med det menas att du har skadat dig i samband med att du utför dina arbetsuppgifter. Det kan till exempel vara; om du snubblar på datasladden till din jobbdator, sitter vid datorn och svarar på arbetsrelaterade mejl eller sitter vid datorn och talar med kollega/kund i telefon. Däremot gäller försäkringen inte om du skadat dig i hemmet i största allmänhet. Om du till exempel skadar dig när du kokar kaffe i köket räknas det inte som ett arbetsolycksfall, även om det sker under fastställd arbetstid.
Om du drabbas av arbetsskada ska du kontakta din chef. Du och din chef ska anmäla arbetsskadan. Anmälan görs i IA-systemet
Vid en arbetsskada kan du som medarbetare få ersättning antingen via Försäkringskassan eller AFA Försäkringar. Anmälan till Försäkringskassan görs via Försäkringskassans hemsida. Via arbetsskadeguiden kan du se vart du ska vända dig och anmäla för att få ersättning för din skada. Guiden hittar du på hemsidan för arbetsskadeguiden.
Blir du sjuk på grund av skadan ska du sjukanmäla dig. Det är Försäkringskassan som bedömer om det är en arbetsskada. Är du sjuk gäller detsamma som vid “vanlig“ sjukdom. Precis som vid vanlig sjukdom ersätter arbetsgivaren vissa kostnader för läkarvård, sjukhusvård, viss tandvård med mera.
Som statsanställd kan du i vissa fall få ersättning genom personskadeavtalet. Det du kan få ersättning för är inkomstförlust, sveda och värk, lyte och men. Du kan även få ersättning för kostnader som uppstått i samband med arbetsskadan, till exempel förstörda kläder eller glasögon. Spara alla kvitton!
Trafikolycksfall vid resa till och från arbetet ska ersättas enligt trafikskadelagen. Alltså är det viktigt att du anmäler trafikolycka även till ditt eget försäkringsbolag. Olycksfall under tjänsteresa täcks av tjänstereseförsäkringen, se mer information nedan.
Läs mer om försäkringen på AFA:s hemsida.
Om du blir långvarigt sjuk
När du är statligt anställd och får sjukersättning eller aktivitetsersättning från Försäkringskassan kan du ha rätt till en extra ersättning från Statens tjänstepensionsverk, SPV. Den ersättningen kallas för sjukpension.
Om du har ett beslut om sjukersättning eller aktivitetsstöd ska du skicka en kopia av beslutet till löneenheten.
Läs mer om sjukpension på spv.se
Tjänstereseförsäkring
SLU har en centralt tecknad samlingsförsäkring för tjänsteresor hos Kammarkollegiet. Försäkringen behöver därmed inte tecknas i enskilda fall.
Försäkringsskyddet gäller vid alla inrikes och utrikes tjänsteresor för myndighetens räkning. Skyddet gäller under bortovaro från tjänstestället eller bostaden eller annan plats där tjänsteresan börjar eller slutar. Vid en utrikes tjänsteresa gäller skyddet även under avbrott p.g.a. semester eller tjänstledighet på annan ort än resenärens vanliga verksamhetsort.
För att en resa ska anses vara en tjänsteresa måste den ha en direkt koppling till resenärens arbetsuppgifter vid SLU samt vara godkänd av SLU. För vidare information, se personalavdelningens sida om tjänsteresor. Här finner du även intyg för tjänstereseförsäkringen att ta med dig vid utrikes tjänsteresor.
Tjänstereseförsäkringen täcker inte självrisk på hyrbil vid tjänsteresa. Medarbetare som hyr bil i tjänsten/vid en tjänsteresa uppmanas därför att teckna självriskeliminering eller självriskreduktion hos hyrbilsföretaget. Kostnaden för tillägget är oftast ganska låg och blir en del av bilhyran som SLU står för. Genom att teckna tillägget kan en väldigt hög självrisk undvikas vid eventuell skada på bilen.
Vid tjänsteresa till Ryssland krävs att resenären kan uppvisa ett så kallat affärsvisum. Detta dokument utfärdas av Kammarkollegiet, och handläggningstiden är cirka 7 arbetsdagar.
Vid resa inom EU ska du ta med dig det Europeiska sjukförsäkringskortet, även kallat EU-kortet, som du beställer på Försäkringskassans hemsida.
Försäkringsskyddet gäller även i områden dit UD avråder från resor.
Läs mer om försäkringen och försäkringsvillkoren hos Kammarkollegiets hemsida.
Vid anmälan av skada inom tjänstereseförsäkringen ska detta göras via kammarkollegiets nya e-tjänst. Du hittar anmälan på kammarkollegiets hemsida om statens tjänstereseförsäkring. Mer information om hur du anmäler en skada hittar du även här: Anmäl skada - Kammarkollegiet.
Försäkring för utländska besökare
SLU har en centralt tecknad samlingsförsäkring för utländska besökare hos Kammarkollegiet. Försäkringen behöver därmed inte tecknas i enstaka fall.
Du hittar mer information om försäkringen under nedan flik; Försäkringar internationella medarbetare och besökare.
Utlandsstationering för anställda på myndigheter (URA-försäkring)
SLU har inte en centralt tecknad samlingsförsäkring för utlandsstationering för anställda på myndigheter (URA-försäkring). Försäkringen ska därför tecknas av institutionen i varje enskilt fall.
Försäkringen ska tecknas för hela utlandstjänstgöringen för den anställde och eventuellt medföljande familj. Försäkringen behöver tecknas i god tid innan avresa. Utlandskontraktet ska vara klart och URA-försäkringen ska vara tecknad före avresan.
Försäkringen gäller under resan till och från tjänstgöringslandet och under tjänstgöringstiden. Både den anställde och medföljande familj bibehåller alla förmåner i Sverige under utlandstjänstgöringen, vilket innebär att alla kvarstår i den svenska socialförsäkringen. Har familjemedlemmar stannat i Sverige och ska hälsa på omfattas de bara av URA-försäkringen under besöket om SLU betalar för deras resa.
För att teckna försäkringen mailar institutionen till: forsakringsbestallning@kammarkollegiet.se
I mejlet ska följande information anges: Typ av försäkring (URA eller URA med kompletterande egendomsförsäkring. URA med kompletterande egendomsförsäkring används vanligtvis inte vid SLU), namn och personnummer på de som ska försäkras (den anställde och eventuellt medföljande som ingår i URA-kontraktet), stationeringsland, försäkringsperiod, försäkringsbelopp (vid kompletterande egendomsförsäkring), beställarens namn, postadress samt fakturaadress och fakturareferens.
Försäkringen täcker: När du är anställd vid en myndighet och utlandsstationerad så har du samma rätt till sjukvård som hemma i Sverige. Försäkringen täcker till exempel akut sjuk- eller tandvård och hemtransport till Sverige om det skulle bli nödvändigt. Om du får en livshotande sjukdom eller livshotande skada täcker försäkringen resor för tre anhöriga för att besöka dig. Försäkringen täcker inte regelbundna kontroller eller mediciner för sjukdomar som har uppstått före resan.
URA-försäkringen innehåller inte något egendomsskydd. Det betyder att personen inte kan ansöka om ersättning om dina privata ägodelar skadas eller blir stulna. För ett mer heltäckande skydd kan SLU teckna en kompletterande egendomsförsäkring (detta ska då anges i mailet vid tecknandet av försäkringen.) URA med kompletterande egendomsförsäkring används vanligtvis inte vid SLU.
Läs mer om försäkringen och försäkringsvillkoren på Kammarkollegiets hemsida.
Vid anmälan av skada inom URA-försäkringen ska detta göras via kammarkollegiets nya e-tjänst. Du hittar anmälan på kammarkollegiets hemisda om URA. Mer information om hur du anmäler en skada hittar du även här: Anmäl skada - Kammarkollegiet.