8 dec

Online

Webbinarium: LONA att skapa lokalt engagemang

Logga LONA.

Lokalt engagemang, eldsjälar och LONA-medel är tre ingredienser för lyckade natur- och kulturvårdsprojekt.

Den lokala naturvårdssatsningen, LONA, är ett bidrag som stimulerar kommuners och ideella föreningars natur- och kulturvårdsengagemang. 

På denna digitala träff möter vi några ideella organisationer som genom LONA kunnat restaurera och lyfta fram natur- och kulturområden som de brinner för.

Program 13.00-14.45

Välkommen och introduktion

Naturvårdsverket och SLU Centrum för natuvägledning

Källslätten 

Källslättenföreningen har under drygt 50 år bedrivit ideell naturvård på den gamla bergsmansgården Källslätten utanför Falun med inriktning mot att bevara det ålderdomliga odlingslandskapet med dess biologiska mångfald. Stig-Åke Svensson delar med sig av sina erfarenheter.

Korphyttan - en historisk naturupplevelse

En av många hyttor kring Skinnskatteberg heter Korphyttan. En ovanligt välbevarad miljö från 1600-talet. Föreningen Geocentrums vänner har kartlagt och röjt fram miljön i samverkan och samförstånd med markägare, jägare och kommun. Idag är det en välbesökt plats. Jan-Ole Björkbacka berättar om det lyckade arbetet.

Ekopark Rosfors

Projektet genomförs i samverkan med olika intressenter från markägare, föreningar och lokala företag i samråd med Länsstyrelsen och Piteå kommun. Restaurering av kulturområden, inventering av natur-och kulturvärden och ett flertal frilufts-, naturvårds- och hälsofrämjande åtgärder ingår med flera åtgärder i projektet. Hansi Gelter berättar mer om det omfattande samverkansarbet.

Avslutande diskussioner - Vad kan vi lära av dessa goda exempel? Hur kan vi fortsätta jobba med lokala naturvårdsprojekt i samverkan?

 


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv