4 jul

Strandvägen 4.1, "Aktuell Hållbarhet Arena", Visby

SLU i Almedalen: Räcker maten? Räcker marken? Hur bygger vi en långsiktigt hållbar beredskap?

evenemang |

När kriser slår till, som Covid och krig, är vi sårbara. Vi måste förbereda oss bättre – men hur? Sluta äta kött? Odla grönsaker på balkongen? Bryta ny mark ur skogen? Vi får inte glömma miljön eller människor i andra länder. Hur bygger vi en ny och hållbar beredskap?

”Anfallskriget leder till svält på andra sidan jordklotet. Energikris och recession hotar i krigets skugga. EU slopar kravet på 10 procent åker i träda. Kan Sverige klara av matförsörjningen på egen hand? Krigshot gör att fler vill odla.”

Det är exempel på rubriker vi sett under våren. Rysslands anfallskrig mot Ukraina skapar vågor som påverkar hela världen. I Sverige är det inte längre självklart att vi kan importera all mat, gödsel och annat som vi behöver. I andra delar av världen knackar hungersnöden redan på dörren. Den internationella energimyndigheten varnar för en global energikris.

När vi nu skall bygga en ny beredskap är det viktigt att vi förstår hur saker hänger ihop: jord, skog och hav; brukande och bevarande; mat, energi, miljö och klimat; hemma och borta. SLU är Sveriges särskilda universitet för dessa frågor. Se oss i år på Hållbarhetsscenen med ett samtal om hur vi kan bygga en ny och långsiktigt hållbar beredskap.

Medverkande:

Helena Hansson, professor jordbrukssektorns ekonomi, SLU
Göran Ericsson, professor viltekologi, SLU
Maria Knutson Wedel, rektor, SLU
Patrik Oksanen, senior fellow, Fri Värld
Lars Laestadius, moderator

Relaterade sidor: