Kursen riktar sig till hela kedjan inom den ekologiska produktionen med tyngd på organisationer eller företag som jobbar med rådgivning, certifiering, myndighetsfrågor, försäljning eller utbildning. Lantbrukare och odlare, som har behov av fördjupning, är också välkomna.
Du kommer efter denna kurs att ha en bra bas för att jobba med ekologisk produktion och även dokumenterad kompetens vid upphandling av rådgivning eller andra aktiviteter inom ekologisk produktion.
Uppstart och introduktion 22-23 april - 2020
Online, programmet är anpassat för onlinemöte.
Dag 1, 22 april
13.00 – 13.40: Presentation av kursens upplägg och innehåll samt deltagarpresentation – Eva Salomon & Niels Andresen, SLU Ekologisk produktion och konsumtion, Epok
13.40 - 13.45: Bensträckare
13.45 - 14.30: Historik och grundläggande principer för ekologiskt lantbruk
Maria Wivstad, Niels Andresen & Eva Salomon, Epok
14.30 – 14.50: Vi fikar tillsammans i mindre grupper i digitala rum. Deltagarna delas in i grupper på zoom
14.50 – 15.50: Ekonomi och marknad inom ekologisk produktion
Lars Jonasson Lantbruksekonom
15.50– 16.00: Bensträckare
16.00 – 16.45: Växtodlingsplanering i ekologisk produktion – djur- och växtodlingsgården
Pauliina Jonsson, Jordbruksverket.
16.45 - 17.00: Inspirationsfilmer från fyra gårdar med olika inriktning, producerade av Ekologiska lantbrukarna
Dag 2 23 april
8.30-9.15: Introduktion till projektarbete och den digitala plattformen för webbutbildning Canvas Niels Andresen, Eva Salomon & Janne Nordlund Othén, Epok
9.15-9.30: Vi fikar tillsammans i mindre grupper i digitala rum.
Spår 1
9.30-12:00 Ekologisk växtodling och trädgårdsodling
-Växtföljdseffekter, samodling, mellangrödor, jordbearbetning, Göran Bergkvist SLU
-Ogräsreglering och odlingsteknik, Per Widén Jordbruksverket
-Trädgårdsodling med fokus på växtnäring och ogräs, Elisabeth Ögren Jordbruksverket
Spår 2
9.30 -12:00 Ekologisk djurhållning
-Mjölk- och nötköttsproduktion, Margareta Dahlberg MD Lantbruksråd
-Stora grovfodergivor, utfodringsteknik, hållbarhet i djurhållningen, Mikaela Lindberg SLU
-Djurvälfärd, grisproduktion, Magdalena Åkerfeldt SLU
12:00 – 13:00: Lunch
13.00- 13.45: Epok och ekoforskning, miljöfrågor och vägval
Maria Wivstad, Elin Röös & Rebecka Milestad, Epok
13.45-14.00: Avslutning och återkoppling
Niels Andresen & Eva Salomon
Under dagen kommer vi att hålla mindre pauser på 2-3 minuter varje halvtimme.
Läs mer om kursen här: Fortbildning ekologisk produktion