CV-sida

Pontus Gunnarsson

Pontus Gunnarsson
Jag jobbar inom vattenbruk, med regnbågsöringen som den primära arten. Mer specifikt kretsar mitt arbete kring deras tarmflora, miljö- och foderbunden påverkan på tarmflorans sammansättning, samt tarmflorans påverkan på fiskens metabolism och egenskaper som livsmedel.

Presentation

Doktorand vid institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd.

Undervisning

Jag undervisar vid enstaka tillfällen, främst under kurserna:

  • Animalieproduktion - akvakultur, fjäderfä och gris (HV0209)
  • Biokemi och intermediär ämnesomsättning (BI1390)
  • Samt enstaka gästspel i andra kurser kopplade främst till produktkvalitet hos fisk

Forskning

Min forskning finansieras genom projektet Blå Mat, finansierat av Formas och Västra Götalandsregionen.

Miljöanalys

Vi människor har under lång tid varit effektiva fiskare, och vi har tyvärr blivit så bra att många vilda fiskebestånd både i Sverige och världen inte klarar av att återhämta sig i en takt som matchar vårt fiske. Det är viktigt att vi avlastar våra hotade populationer, och ett sätt är genom att odla fisk istället för att nalla mer än naturen kan ge tillbaka. Att odla kommer med andra bekymmer, framför allt är fodret den stora nöten att knäcka för att få komersiell fiskodling på en bättre bana ur miljösynpunkt. Vår forskning utgår mycket från att ersätta sämre ingredienser med mer hållbara alternativ. Förutom miljömässiga aspekter är det viktigt att de nya ingredienserna är näringsriktiga, smakar gott för fisken, har storskalig potential, och inte heller har en negativ påverkan på fiskens hälsa, välfärd, eller egenskaper som livsmedel. 

Bakgrund

Min akademiska karriär grundar sig i en masterexamen i marinbiologi vid Stockholms Universitet. Under mina efterföljande år som projektledare för olika landsbygdsutvecklingsprojekt hade jag turen att doppa tårna i både foder- och livsmedelsproduktion. Jag lade ihop dessa ögonöppnande erfarenheter med min utbildning och hittade det perfekta nästa steget för mig --> vattenbruk!

Handledning

Huvudhandledare för MSc-studenter:

  • 2024 Linda Näsbom, SLU, Taste of Tomorrow’s Fish : the Impact of Novel Sustainable Feed on Muscle Metabolites and Sensory Attributes in Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss).

Publikationer i urval

Rasmusson, L. M., Gullström, M., Gunnarsson, P. C., George, R., & Björk, M. (2019). Estimation of a whole plant Q10 to assess seagrass productivity during temperature shifts. Scientific Reports, 9(1), 12667.

Rasmusson, L. M., Buapet, P., George, R., Gullström, M., Gunnarsson, P. C., & Björk, M. (2020). Effects of temperature and hypoxia on respiration, photorespiration, and photosynthesis of seagrass leaves from contrasting temperature regimes. ICES Journal of Marine Science, 77(6), 2056-2065.


Kontaktinformation

Doktorand vid Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd; Aquakultur
Postadress:
BOX 7024
750 07 Uppsala
Besöksadress: Ulls väg 26, Uppsala