CV-sida

Mikaela Jardstedt

Jag är forskare på Institutionen för husdjurens miljö och hälsa och arbetar i Skara. Jag disputerade i maj 2019 med min avhandling som fokuserade på utfodring av dikor och hur vi kan använda fodret mer effektivt under stallperioden. I min fortsatta forskning ligger mitt fokus på nötköttsproduktion med inriktning mot utfodring, ekonomi och företagsledning.

Presentation

Mitt intresse ligger främst i hur vi genom vår forskning kan bidra till en ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbar produktion av svenskt nötkött. Sverige har en lång tradition av uppfödning av idisslare. Huvudorsaken är våra goda förutsättningar att odla vall. Tack vare idisslarnas unika förmåga att förädla växtmaterial och biprodukter, som vi inte kan tillgodogöra oss, till livsmedel, kan vi utnyttja dessa resurser på ett effektivt sätt. Jordbrukslandskapets mest artrika biotoper, naturbetesmarkerna, är ett dessutom ett direkt resultat av denna djurhållning. Därtill bidrar djuren med gödsel och förutsättningar för bättre växtföljder på våra åkermarker. Den svenska nötköttsproduktionen står dock inför en målkonflikt, där de globala hållbarhetsmålen ”ingen hunger” och ”ekosystem och biologisk mångfald” kolliderar med målet att ”bekämpa klimatförändringarna”. Idisslarnas klimatpåverkan utgörs till största del av metanutsläppen från deras fodersmältning, vilka i sig är svåra att påverka, men utsläppen per kilo producerat nötkött kan sänkas genom att resurseffektiviteten i produktionen ökar. En ökad resurseffektivitet går hand i hand med ökad lönsamhet. Likaså är en god djurhälsa och djurvälfärd en förusättning för en hållbar produktion och bibehållet konsumentförtroende.

Att genom forskning ta reda på hur vi når en ny högre nivå i nötköttsproduktionen och verkligen utnyttjar djurens biologiska potential att producera samtidigt som vi ökar lönsamheten i branschen ser jag som en av nycklarna till en mer hållbar produktion. Lantbruksföretagande är dock komplext och inbegriper så mycket mer än enbart produktionsaspekter. Ett hållbart företagande handlar även om ledarskap, ekonomi, att ha koll på marknaden och förmågan att tänka strategiskt. När alla dessa faktorer samverkar, det är då vi når framgång.

Undervisning

Jag undervisar om utfodring av dikor i kurserna ”Marknadsinriktad nötköttsproduktion” och ”Animalieproduktion - idisslare” vid SLU.

Forskning

Min forskningsbakgrund är inom idisslarnutrition med fokus på utfodring av dräktiga dikor. Framöver kommer jag att fortsätta jobba med nötköttsproduktion med inriktning foder, men kommer att röra mig mer mot ekonomi och företagsledning.

Samverkan

Jag har en deltidstjänst som en av tre deltagare i VH-fakultetens ekonomigrupp. Denna grupp ingår i SLUs nationella centrumbilding och samverkansplattform SLU Kompetenscentrum företagsledning (KCF). KCF:s huvudsyfte är att vara en drivande aktör för att initiera, inspirera, utveckla och sprida kunskap inom ämnesområdet företagsledning i de gröna näringarna för att bidra till framgångsrika, lönsamma och hållbara företag.

Bakgrund

Jag är född och uppvuxen på en mjölkgård i Sjuhärad i Västra Götaland och intresset för kor, mat och den jord vi brukar har alltid funnits. Jag läste till husdjursagronom i Uppsala och gjorde även ett studieår vid Purdue University i USA. Efter en sväng till Länsstyrelsen i Karlstad, där jag jobbade som djur och tvärvillkorskontrollant landade jag till slut på SLU i Skara. Vid sidan om jobbet är jag engagerad som ordförande i LRF Varas kommungrupp, odlar grönsaker och föder upp lamm.

Handledning

Jag är handledare för studenter på kandidat och masternivå.


Kontaktinformation