CV-sida

Maria Israelsson Nordström

Maria Israelsson Nordström
Jag är koordinator och studierektor i forskarskolan Wallenberg Initiatives in Forest Research där vi strävar efter att generera kunskap för framtidens brukande och bevarande av skog.

Presentation

Jag är forskningskoordinator vid institutionen för skoglig genetik och växtfysiologi vilket utgör ena halvan av Umeå Plant Science Centre.  Mitt uppdrag inom WIFORCE forskarskola är på 70% och det är förlagt vid kansliet på fakulteten för skogsvetenskap. Forskarskolans doktorander anställs antingen på SLU eller på företag, myndigheter eller andra organisationer för att främja samverkan mellan SLU och det omgivande samhället. Min roll är att samordna aktiviteter och kurser för forskarskolans doktorander och ingående parter samt att samarbeta med fakultetens forskarskola SILVA. 

Undervisning

Jag har undervisat inom växtfysiologi, cell-och molekylärbiologi på Stockholms universitet, SLU och Umeå universitet från orienteringskurs för allmänheten till kurser på Masternivå, även som kursansvarig lärare. Jag har även varit studierektor för forskarutbildning på institutionen för skoglig genetik och växtfysiologi.

Forskning

Jag har en bakgrund som forskare och gruppledare vid Stockholms universitet och SLU. Mitt doktorsarbete handlade om växthormonet gibberellin (GA) och hur halterna av GA styrs och i sin tur påverkar tillväxten i träd.  Under min postdoktortid bytte jag forskningsområde till hur växters klyvöppningar reglerar växtens gasutbyte med omgivningen. Min forskning har fokuserat på hur olika halter av koldioxid samt rött och blått ljus styr klyvöppingarnas rörelsemönster, vilket i sin tur kan påverka växtens vattennyttjande och torktålighet.


Publikationslista: