CV-sida

Ingrid Strid

Ingrid Strid
Ingrid Strid forskar om livsmedelssystemets miljöpåverkan med särskild inriktning mot matsvinn, ofta med livscykelanalys som metod.

Presentation

Jag började forska på matsvinn 2010, när vi startade projektet Minskat matsvinn från livsmedelsbutiker – åtgärder och deras effekter på miljö och ekonomi. Därefter har jag arbetat med förluster inom primärproduktion av nötkött, potatis och isbergssallat, inom packeriledet av potatis och av biprodukter vid slakt av gris och nöt. Flera projekt handlar om att utvärdera effekten av att minska svinnet, exempelvis genom att tillämpa Miljöbalken eller tillverka nya matprodukter, såsom en brownie gjord på blod inom projektet Blod och Rova. Jag jobbar även med livscykelanalyser av livsmedelssystem, ofta med fokus på animalieproduktion.

Undervisning

Food waste - current situation and future opportunities | New search | Studentwebben. 7,5 hp-kurs inom Masterprogrammet Sustainable Food Systems, admitted from autumn 2022 | Studentwebben

Energi- och livscykelanalys | Ny sökning | Studentwebben

Självständigt arbete i livsmedelsvetenskap - magisterprogrammet i livsmedelstillsyn | Ny sökning | Studentwebben

Forskning

Förluster av nötkött inom primärproduktionen: www.slu.se/forlust_notkott 

Blod och rova – från matsvinn till nya livsmedel: www.axfoundation.se/projekt/blod-och-rova

Fiskodling i norr: www.slu.se/forskning/forskningskatalog/projekt/f/fiskodling-i-norr---en-livsmedelsproduktion-med-miljopotential/

Samverkan

Jag är aktiv i SLUs samverkansplattform Future Food, och är även med i Matsvinnsnätverket på LinkedIn.

Bakgrund

Jag är i grunden biolog (Magister i biologi vid Stockholms universitet 1993), med en påbyggnad i miljö- och hälsovetenskap (Miljö- och hälsoskydd vid Stockholms universitet 1994). Jag jobbade i flera år i Stockholm, bl.a. på Miljöförvaltningens Plan- och trafikavdelning, innan jag började som doktorand på SLU 1997, med ett projekt om miljösystemanalys av grisproduktion med fokus på foderval.

Handledning

Jag är biträdande handledare åt Louise Bartek och Sanna Pasanen på vår institution.

Publikationer i urval

Strid I, Jacobsen M, Rydén J and Alvåsen K (2025). Unveiling the potential of organic farming in mitigating beef losses in Sweden. Agricultural Systems doi.org/10.1016/j.agsy.2025.104262

Strid I, Jacobsen M, Alvåsen K and Rydén J (2023). Loss of beef during primary production at Swedish farms 2002-2021. Front. Sustain. Food Syst. doi: 10.3389/fsufs.2023.1171865

Christensen, Jonas; Eriksson, Mattias; Strid, Ingrid. Waste of Food and the case of the Swedish Environmental Code - An analysis of the possibilities to reduce food waste with the support of environmental legislation. 1_NMT_2025-1_Christensen et al (2).pdf

Eriksson, M., Strid, I., Hansson, P-A. 2015. Carbon footprint of food waste management options in the waste hierarchy - a Swedish Case study Journal of Cleaner Production, 93, 115-125. DOI: 10.1016/j.jclepro.2015.01.026

Scholz, K., Eriksson, M., Strid, I., 2015. Carbon footprint of supermarket food waste.  Resources, Conservation and Recycling 94, 56-65. https://doi.org/10.1016/j.resconrec.2014.11.016

Eriksson, M., Strid, I., Hansson, P-A. 2014. Waste of organic and conventional meat and dairy products: a case study from Swedish retail. Resources, Conservation and Recycling 83, 44– 52.

Röös, E., Sundberg, C., Tidåker, P., Strid, I., Hansson, P-A., 2013. Can carbon footprint serve as an indicator of the environmental impact of meat production? Ecological Indicators 24 573–581.

Strid Eriksson I., Elmquist H., Stern S., Nybrant T., 2005. Environmental Systems Analysis of Pig Production - The Impact of Feed Choice. International Journal of Life cycle assessment 10 (2) 143-154.


Kontaktinformation

Forskare vid Institutionen för energi och teknik; Lantbrukets teknik och system
Telefon: +4618671559
Postadress:
Inst för energi och teknik, Box 7032
75007 UPPSALA
Besöksadress: Lennart Hjelms väg 9, Uppsala

Publikationslista: