Ingrid Strid
Presentation
Jag började forska på matsvinn 2010, när vi startade projektet Minskat matsvinn från livsmedelsbutiker – åtgärder och deras effekter på miljö och ekonomi. Därefter har jag arbetat med förluster inom primärproduktion av nötkött, potatis och isbergssallat, inom packeriledet av potatis och av biprodukter vid slakt av gris och nöt. Flera projekt handlar om att utvärdera effekten av att minska svinnet, exempelvis genom att tillämpa Miljöbalken eller tillverka nya matprodukter, såsom en brownie gjord på blod inom projektet Blod och Rova. Jag jobbar även med livscykelanalyser av livsmedelssystem, ofta med fokus på animalieproduktion.
Undervisning
Food waste - current situation and future opportunities | New search | Studentwebben. 7,5 hp-kurs inom Masterprogrammet Sustainable Food Systems, admitted from autumn 2022 | Studentwebben
Energi- och livscykelanalys | Ny sökning | Studentwebben
Självständigt arbete i livsmedelsvetenskap - magisterprogrammet i livsmedelstillsyn | Ny sökning | Studentwebben
Forskning
Förluster av nötkött inom primärproduktionen: www.slu.se/forlust_notkott
Blod och rova – från matsvinn till nya livsmedel: www.axfoundation.se/projekt/blod-och-rova
Fiskodling i norr: www.slu.se/forskning/forskningskatalog/projekt/f/fiskodling-i-norr---en-livsmedelsproduktion-med-miljopotential/
Samverkan
Jag är aktiv i SLUs samverkansplattform Future Food, och är även med i Matsvinnsnätverket på LinkedIn.
Bakgrund
Jag är i grunden biolog (Magister i biologi vid Stockholms universitet 1993), med en påbyggnad i miljö- och hälsovetenskap (Miljö- och hälsoskydd vid Stockholms universitet 1994). Jag jobbade i flera år i Stockholm, bl.a. på Miljöförvaltningens Plan- och trafikavdelning, innan jag började som doktorand på SLU 1997, med ett projekt om miljösystemanalys av grisproduktion med fokus på foderval.
Handledning
Jag är biträdande handledare åt Louise Bartek och Sanna Pasanen på vår institution.
Publikationer i urval
Strid I, Jacobsen M, Rydén J and Alvåsen K (2025). Unveiling the potential of organic farming in mitigating beef losses in Sweden. Agricultural Systems doi.org/10.1016/j.agsy.2025.104262
Strid I, Jacobsen M, Alvåsen K and Rydén J (2023). Loss of beef during primary production at Swedish farms 2002-2021. Front. Sustain. Food Syst. doi: 10.3389/fsufs.2023.1171865
Christensen, Jonas; Eriksson, Mattias; Strid, Ingrid. Waste of Food and the case of the Swedish Environmental Code - An analysis of the possibilities to reduce food waste with the support of environmental legislation. 1_NMT_2025-1_Christensen et al (2).pdf
Eriksson, M., Strid, I., Hansson, P-A. 2015. Carbon footprint of food waste management options in the waste hierarchy - a Swedish Case study Journal of Cleaner Production, 93, 115-125. DOI: 10.1016/j.jclepro.2015.01.026
Scholz, K., Eriksson, M., Strid, I., 2015. Carbon footprint of supermarket food waste. Resources, Conservation and Recycling 94, 56-65. https://doi.org/10.1016/j.resconrec.2014.11.016
Eriksson, M., Strid, I., Hansson, P-A. 2014. Waste of organic and conventional meat and dairy products: a case study from Swedish retail. Resources, Conservation and Recycling 83, 44– 52.
Röös, E., Sundberg, C., Tidåker, P., Strid, I., Hansson, P-A., 2013. Can carbon footprint serve as an indicator of the environmental impact of meat production? Ecological Indicators 24 573–581.
Strid Eriksson I., Elmquist H., Stern S., Nybrant T., 2005. Environmental Systems Analysis of Pig Production - The Impact of Feed Choice. International Journal of Life cycle assessment 10 (2) 143-154.
Publikationslista: