Ståtlig jägmästare i hatt
Föremål får fötter och försvinner. Och ibland dyker de upp igen. Här är historien om jägmästaruniformen.
Tack vare uppmärksamma medarbetare kunde en rasande stilig, komplett uniform tillhörande jägmästarskrået räddas till SLU:s samlingar. Uniformen är ett yttre tecken på tillhörighet. Flera högre tjänstemän bar vid sekelskiftet uniform i tjänsten eller vid paradtillfällen.
Uniformen var utställd utbildningsavdelningen som flyttat runt på SLU i Uppsala. När så den senaste flytten till Ulls hus gick av stapeln hamnade uniformen i en kartong. Helny Carlsson vid enheten för studieadministration uppmärksammade detta och kontaktade Carlo Tjernbäck och Renata Arovelius på dokumentationsenheten.
– Den är ett historiskt föremål som speglar SLU:s historia, säger Carlo, som är mycket nöjd med att klenoden finns att beskåda i Ulls hus, plan 1.
Vajande strutsplym
Till uniformen hör vapenrock, byxor och sabelkoppel. På hatten, som också kallas bicorne, tvåhörning eller båthatt, vajar en pampig plym av strutsfjädrar. Hattbrättet är uppvikt på två sidor så att den blir hög, bred och halvmånformad med två hörn riktade framåt/bakåt. Båthatten har burits av officerare, civila ämbetsmän och diplomater.
– När vi monterade uniformen på en docka kämpade vi länge med ett klädstycke, ett trekantigt vitt tygstycke med hängselknappar, vi visste inte riktigt vad som var upp och ned, men vi kom fram till att det höll ihop uniformen och vi har förmodligen gjort rätt, skrattar Carlo och efterlyser en expert på uniformer.
Enligt Carlo Tjernbäck köptes uniformen av Thomas Persson, tidigare chef för utbildningsavdelningen, för 5000 kronor på Stockholms auktionsverk.
Idag går det också att hitta uniformer på auktionsmarknaden, Göteborgs auktionsverk hade nyligen en jägmästaruniform till salu, men då utan bicorne. Den värderades till 1500 kronor och såldes för 900 kronor.
PUBLICERAD: 23 oktober 2017