Fakta:
Om R/V Svea
- R/V Svea ett svenskt statsfartyg som ägs av SLU och används främst av SLU och SMHI.
- Sjöfartsverket står för drift och underhåll.
- Fartyget används för forskning och miljöanalys, framför allt i Östersjön, Kattegatt, Skagerack och Nordsjön. Fartyget kan användas till i stort sett alla typer av marin forskning och miljöövervakning.
- R/V Svea är närmare 70 meter lång och 16 meter bred. Hon designades av norska Skipsteknisk AS i Ålesund och byggdes av Armonvarvet i Vigo i Spanien 2017 till 2019.
- R/V Svea drivs av förnybar HVO-diesel och har en maxfart på 13,5 knop.
- Besättningsmän och expeditionsdeltagare bor i enkelhytter. Just nu byggs det fyra nya hytter med två kojer i vardera, vilket innebär att det kommer att finnas plats för 32 personer.
- För att undvika störningar på fisk och andra organismer i havet samt de känsliga ekoloden är Svea byggd för att minimera störningar av buller från fartyget.
- I arbetsbåten för åtta personer sker transporter till och från fartyget för enklare provtagningar i grundare områden mm.
- Det finns flera laboratorier ombord. I fisklaboratoriet sorteras och analyseras fisk, i våtlaboratoriet sker provtagning av plankton, vatten och sediment och i instrumentlaboratoriet analyseras fisklarver och plankton. I andra laboratorier hanteras sedimentprover, vattenprover och näringsämnen.
Filmer, Skansen och för tekniknörden
Har du inte möjlighet att träffa på Svea i levande livet går det alltid att besöka Skansen.
På Baltic Sea Science Center finns fartyget i en mindre modell. Baltic Sea Science Center | Skansen.se
SLU och Baltic Sea Science Center https://www.slu.se/bssc
För tekniknörden finns det massor av tekniska detaljer, det är bara att grotta ner sig i allt från vinschar till motorer, propellrar och akustiska undervattensinstrument: Fakta om fartyget | Externwebben (slu.se)
Andra expeditioner
BITS
BITS genomförs två gånger om året, under första och sista kvartalet, i samarbete med ett antal andra östersjöstater. Syftet är att samla in data om populationer av torsk och flundra. Information registreras om all fisk som fångas under expeditionen.BIAS
BIAS är expeditionen där mängden sill och skarpsill i havet uppskattas med hjälp av trålfiske, sonarer och ekolod. Den genomförs varje år i september eller oktober och är ett internationellt åtagande som samordnas av Internationella havsforskningsrådet, Ices.Kontakter på fartygsenheten
018-67 15 07
Mattias Sköld, forskningssamordnare, värt att veta,
010-478 40 46
Björn Lindell, fartygssamordnare,
018-67 15 46, 073-08 69 886