20-årig succé firades!

Senast ändrad: 11 september 2024

På en av sommarens varmaste dagar var det dags att fira LTV-fakultetens 20-årsjubileum med flera olika aktiviteter.

Dekan Christina Lunner Kolstrup hälsade cirka 200 medarbetare välkommen till dagen och introducerade dagens moderator prodekan Karl Lövrie.

Fakultetens historia och utveckling

Sedan var det dags för fakultetens första dekan, Roland von Bothmer, att äntra scenen, och vi fick en härlig historia berättad för oss om hur det gick till när fakulteten bildades – både framgångar och motgångar – och det ledde till många goda skratt.

Christina tog över och visade på fakultetens utveckling och framgångar genom 20 år. Vi kan konstatera att fakultetens omsättning har dubblerats under dessa år, vi har ökat med cirka 100 anställda och antalet kvinnliga professorer närmat sig 50%, från 18% 2004. När det gäller studenter har vi gått från ca 450 till 1250 och cirka 45 doktorander till 90 under dessa år!

Se gärna mer fakta och siffror i Christinas presentation.

Framtid

Nu var det dags att lyfta blickarna mot framtiden. Vi fick ta del av Olof Gränströms, statsvetare, historiker och företagsekonom, som bland annat arbetat för stiftelsen Gapminder, syn på utvecklingen ur både ett globalt och nationellt perspektiv och akademins roll i framtiden. Det väckte många tankar och flera diskussioner under lunchen.

Efter en grattishälsning från rektor Maria Knutson Wedel via zoom försågs alla med välbehövlig mousserande havtornsdryck och en spännande vegetarisk wrap och gav sig ut i den härliga solskenet på campus. Här förväntades att medarbetarna skulle genomföra lite olika uppdrag.

Aktiviteter på campus

Vi fick sätta pins på två stora bilder över campus, på den ena markera ut våra favoritplatser och på den andra vilka platser vi tyckte skulle utvecklas. Detta blir ett värdefullt underlag för arbetet i den fortsatta campusutvecklingen.

Likt en kort snitzlad bana fick vi scanna QR-kod på skyltar och fick svara på frågorna: Vad betyder campus för dig? och Vad heter fakulteten om 20 år? Detta hade vi tänkt skulle leda till två spännande ordmoln, men svaren på dessa frågor får stå skrivet i cyberrymden då mentimeter troligen havererade i värmen.

Väl framme vid Slottet fanns två vackert målade trekantsskärmar uppsatta. En sida per institution där medarbetare fick sätta upp, kanske medhavda bilder och texter, eller ha en lite workshop med kollegerna, en klar utmaning under den stekheta solen, att pryda skärmen med.

Pedagogik och forskning i framtiden

Åter samlade i aulan var det dags för studentkårsordförandena för ASK, Ingrid Olsson, respektive LMK, Oscar Ohlsson, tillsammans med lärarna Arne Nordius och Marie-Claude Dubois under ledning av prodekan, att samtala kring framtidens utbildningsformer och pedagogik. Bland annat dryftades tankar om utbildning på distans eller IRL. Det kan ändå konstateras att alla var överens om vikten av att mötas och dela upplevelser och erfarenheter tillsammans. Men att möjlighet till online-sessioner mellan varven är en viktig ingrediens i studentlivet.

Nu var det dags för några av våra forskare att med vicedekan Åsa Lankien som samtalsledare byta tankar kring bland annat livsmeddelssystem, stadsomvandling, hälsa och klimatförändringar. Forskarna på scen var Fredrik Fernquist, Anna Maria Palsdottir, Nina Vogel, Lars Mogren, Caroline Dahl, Cecilia Hammenhag och Johan Stenberg och alla bjöd på intressanta infallsvinklar.

Här presenterades också en alldeles ny artikelserie, ”Med blicken mot framtiden” producerad av Forskningskommunikation @LTV i samarbete med frilansjournalist Nina Nord, som lanserades denna dag, med anledning av 20-årsjubiléet.

Jubileumsbakelse och samverkansträd

Nu var det dags att avnjuta den jubileumsbakelsen, speciellt framtagen i ”Guns Kithen” av Gun Hagström, Love Silov och Sara Kyrö, gjord av gråärtsmjöl och med Jubileumsplommon på toppen.
Under fikaminglet fanns enheten för samverkan och utveckling representerade med minimontrar och många intressanta samtal fördes.
Samverkansträden fylldes med idéer och tankar, som medarbetarna uppmanats av enhetschef på SoU, Ida Andersson, att ta med sig på post-it-lappar till fikat. Lapparna med förslagen har renskrivits och resultatet finns, för den nyfikna, att ta del av via Ida. Goda idéer från träden kommer att skördas för framtida användning.

Alumnhälsningar

Under dagens program fick vi hälsningar från flera av fakultetens framgångsrika alumner, via korta filmer.

Vi fick gratulationer från Helena Bjarnegård, landskapsarkitekt, Annika Bergman, lantmästare, John Hellman, landskapsarkitekt, Maj-Lis Pettersson, hortonom, Ola Melin, landskapsarkitekt, Ida Backström, hortonom och Jonni Gerd, landskapingenjör. Det värmde verkligen våra hjärtan.

Kvällsbuffé, underhållning och glass

Besök hos Lantbruksmuséet, Nationella Genbanken och Trädgårdslaboriatoriet samt information om Per Fribergs arbete förgyllde eftermiddagen innan det var dags för en härlig kvällsbuffé där vår krögare Alnarp 9 överträffat sig själv med flera delikata smårätter! Till detta serverades Äpple&Humle- och Blommig Aroma-cidrar.

Efter tal av förre dekan Håkan Schroder och traditionell underhållning med Lars Mogren och hans ukulele och allsång avrundades kvällen med en underbar glassbuffé med särskilt framtagna smaker för en Alnarpspalett (Hallibiskus, äppelkaka (Alnarpsäpplen), Brexit blues (earl grey och blåbär) och Has du nöts? (nötglass) avrundade dagen. En väl behövlig avsvalkning efter denna fantastiska sensommardag!

Text och foto: Anette Neldestam Larsson

Till Vårt SLU

Fakta:

Maten som serverades under dagen följde en röd tråd i LTV-anda.

Lunch – smaka på forskning och utbildning. Hur smakar det? Det landade i en picknick med en spenatwrap med broccoli, hummus, picklad broccoliblast, syrlig lök, rödbetsbiff och grönt. Till detta serverades mousserande havtornsdryck.

Mellanmål: Frukt och bär från Alnarps utbildnings- och forskningsfält.

FIKA – Jubileumsbakelse!

Även här ger forskningen sig tillkänna. Vi bjuds på en gråärtsbakelse, med frosting och plommon från våra fält. Plommonet visar sig efter en del efterforskning heta Jubileum. Kul!!

Mingelmiddag med bubbel och sött!

Hur smakar Nationella genbanken? Går den att dricka?

Vi bjöds på mousserande äpple och humle och en symfoni av Aroma – vårt landskapsäpple!

Vad åt vi till detta då?

  • Ostbakelse med algrom och rödlök
  • Bakad beta med getostkräm och pumpafrö
  • Rostad blomkålkräm
  • Potatiskaka m. bryntlökskräm
  • Rostad pumpa med lagrad ost och krasse
  • Sallad på gråärta, linser, kyckling, rucola, lök

Vi avslutade med en Alnarpspalett av den ljuvligaste glassen i fyra smaker.

  • Hallibiskus (hallon och hibiskus, fyra trädhibiskusar blommar på campus)
  • Brexit blues (Earl Grey och björnbär)
  • Äppelpaj (Discoveryäpplen från Alnarp)
  • Has du nöts (hasselnötssorbet)