Var rädd om igelkottarna

Senast ändrad: 02 januari 2024
Igelkott, foto.

Snart är det Valborg. En vårens högtid med fest, fyrverkerier och kallt rött vin och en ordentlig brasa som eldar upp vinterns skräp. Men några som kan råka illa ut är igelkottarna. För dem kan brasorna bli en dödsfälla. Men det finns hopp och lösning.

Igelkotten är ett märkligt djur i den svenska faunan. Den gör inte så mycket väsen av sig men den är mycket uppskattad och de människor som har turen att ha igelkottar på besök i sin trädgård vill gärna ge den mat och se till att den trivs och kommer tillbaka.

Igelkotten har inte så många naturliga fiender. Grävlingen är en av de få djur som kan döda igelkottar. Utöver grävlingen är biltrafiken det största hotet och som årligen dödar många djur. En inte så ofta nämnd fara är Valborgsmässoeldarna. Högarna som samlas ihop för att på våren eldas upp är utmärkta övervintringsplatser för igelkottarna men de kan bli rena dödsfällan för de stackars djuren.

Henrik Thurfjell, foto.

– Vi vet inte i vilken utsträckning det händer att igelkottar blir ihjälbrända men visst är varje fall ett drama i miniatyr. Och väldigt onödigt, säger Henrik Thurfjell på Artdatabanken på SLU.

– Lösningen är enkel. Man behöver inte alls vara så ivrig att anlägga högarna för Valborgsmässoeldarna redan på hösten. Det kan gott vänta till våren. Vad man däremot väldigt gärna får göra är att kratta ihop lövhögar som man placerar lite undangömt på tomten som igelkottarna kan använda för övervintringsplats, fortsätter Henrik.

Igelkottar trivs i trädgårdar. Där finns mycket av det de behöver av mat och skydd.

– Igelkottarna äter sniglar och insekter. Kanske även de föraktade spanska skogssniglarna, de som kallas mördarsniglar. Vill man utfodra igelkottar passar hund- och kattmat utmärkt, även som torrfoder. Det är proteinrikföda som igelkottarna behöver. Kanske tål de inte mjölk så man kan undvika pannkakorna men kunskapsläget är lite osäkert eftersom det inte pågår någon forskning, avslutar Henrik.

Foto igelkotten: Alexa, Pixabay.
Foto Henrik Thurfjell: Johan Samuelsson.
Text: Mårten Granert-Gärdfeldt.

Till Vårt SLU

Hör av dig

Om du har fört dagbok många år över vilka djur du sett och har gjort igelkottsobservationer är det intressanta uppgifter för att kunna bedöma populationensutvecklingen. Hör av dig till Henrik då. Har du råkat se en igelkott kan du rapportera det på Artportalen. Alla inrapporterade iakttagelser är värdefulla och ökar kunskapen.

Här kan du läsa mer om igelkotten 

Henrik Thurfjell
Konsulent på Artdatabanken
Telefon: 073-040 22 21
E-post: henrik.thurfjell@slu.se