Kontaktinformation
Internkommunikation, SLU
internkommunikation@slu.se
Ofta när jag berättar om Alnarp och säger att jag jobbar här, får människor något drömskt i blicken och säger: ”Ååå, Alnarp, den vackra parken…”. Onekligen är det så att vårt campus i Alnarp är magiskt med alla vackra träd, blommor, vårtecken, sommarpicknickar, fåglar, svampar, kärleksstigar, dammar, byggnader, ja, allt!
Nu när försommaren gjort sin ankomst blir längtan extra stor att vandra runt i parken i det milda solskenet. När du går en runda kan du finna skyltar vid vissa utvalda platser som berättar mer om det du ser. Dessutom har vi en del kunskapsskatter kopplade till parken.
Hämta en guidad parkpromenad på ca 1,5 timme genom Alnarpsparken
Ljudguiden, som du laddar ned från Alnarpsparkens hemsida, se länken nedan, är producerad av Fredrik Emmerfors från Ljudambassaden och medverkande är Pär Gustafsson, professor emeritus i landskapsarkitektur, framlidne Göran Kritz, tidigare lektor i markvetenskap och museiföreståndare samt Leif Andersson, tidigare trädgårdstekniker i Alnarpsparken.
Du får en lärorik och intressant upplevelse med en egen guide! Turen startar vid parkgrindarna i svängen på Sundsvägen.
Vill du se dig runt i Alnarps Västerskog, som ingår som en del av Alnarps landskapslaboratorium, finns även här chansen att få en jättefin guidad tur.
I Alnarps Västerskog studeras särskilt landskapselement som olika typer av skogsbestånd, skogsbryn, vattendrag och ängar m.m. Avsikten med Alnarps Västerskog är att visa på möjligheten att skapa skogar och lundar, där man redan i planeringsstadiet lägger stor vikt vid miljöaspekter. Detta för att ge både bra rekreativa förutsättningar och för att skapa goda biotoper för flora och fauna. Skogen är därmed redan en plats för både rekreation och miljöanpassad virkesproduktion. Området omfattar ca 13 hektar och började anläggas 1993 då vattendrag och dammar grävdes fram. 1994 planterades ytan söder om Sundsvägen och anläggningen av ängar påbörjades. Planteringen norr om vägen är anlagd 1998.
Även denna ljudguide är producerad av Fredrik Emmerfors från Ljudambassaden och medverkande är Roland Gustafsson, professor em i landskapsarkitektur med inriktning mot vegetationsbyggnad och landskapsvård, Anders Busse Nielsen, landskapsarkitekt, Petra Thorpert, universitetsadjunkt och Björn Wiström, universitetslektor båda vid institutionen för landskapsplanering, planering och förvaltning samt Erik Svensson, förvaltnings- och skötselansvarig för Alnarps Västerskog.
Guiden finns att ladda ner här.
Vill du lära dig mer om skador och skadeinsekter i parken kan du ta dig runt på Växtskyddsstigen.
I Alnarps trädgårdslaboratoriums regi finns en växtskyddsstig i Alnarpsparken. Hela 77 skyltar är uppsatta på platser där beskrivna växtskadorna brukar uppträda någon gång under året.
Ladda ned broschyr från nedladdningssidan (se nedan). Med hjälp av denna broschyr kan du hitta skyltarna i parken och på trädgårdslaboratoriets område på Alnarps campus norra del. 57 skyltar har ett format av en A4 som med text och bild beskriver en specifik växtskada. 20 av skyltarna är av mindre format där endast bild på skadan och skadans namn finns beskrivet.
Följ händelser i parken på Instagram: SLU Alnarpsparken.
Appen Alnarpsparken, producerad av Alnarpsparkens vänner, innehåller en karta över parken där en markör visar var du befinner dig och på 16 olika platser får du en berättelse om något med anknytning till platsen. Det går att välja olika språk eller en mer barninriktad guidning och du kan ladda ner Alnarpsparkens vänners parkkarta och Alnarpsmuseernas broschyr. (Appen finns där du hämtar appar till din telefon, t.ex. App Store eller Google Play.)
Sist men inte minst: Sysslar du med Pokémon Go kan du glädjas åt massor av pokémons att fånga och träna med i parken. (Appen finns där du hämtar appar till din telefon, t.ex. App Store eller Google Play).
Skribent: Anette Neldestam Larsson. Foton från Alnarpsparkens instagramkonto.
Internkommunikation, SLU
internkommunikation@slu.se