Försöksdjursvetenskap

Senast ändrad: 22 maj 2024

Utbildning i försöksdjursvetenskap är ett lagstadgat krav för alla som arbetar med djur som används till forskning och/eller utbildning

Alla som arbetar med försöksdjur, oavsett om de är föreståndare, forskare, lärare eller teknisk personal måste ha en utbildning i försöksdjursvetenskap enligt Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om försöksdjur (SJVFS 2019:9 Saknr L 150) 6 kap innan de får jobba med försöksdjur.

Utbildningen ska vara anpassad till arbetet som ska genomföras. Generellt rekommenderas att den teoretiska utbildningen inte ska vara äldre än 5 år.
På SLU är försöksdjurskoordinatorerna ansvariga för all personalutbildning i försöksdjursvetenskap vid SLU, och kan ordna kortare uppdateringskurser vid behov. Om du har frågor om detta kan du maila till djurforsok@slu.se.

Information om utbildning i försöksdjursvetenskap

SLU har tillsammans med andra universitet skapat webbutbildningar i försöksdjursvetenskap. Där finns en grundmodul om lagar och etik och moduler om några olika djurslag.

Om du behöver gå en utbildning, skriv till djurforsok@slu.se och ange att du önskar inloggningsuppgifter samt vilket/vilka djurslag du ska arbeta med. Webbutbildningarna finns tillgängliga och debiteras ej för personer som ska arbeta med forskning eller undervisning i SLU:s regi. Personer utanför SLU kan köpa kurserna. För kurser på fisk och fiskemetoder se sidan: Kurser i provfiske och försöksdjursvetenskap på SLU | Externwebben. För övriga kurser kontakta djurforsok@slu.se.

Kurser

Etik, djurvälfärd och 3R/Swedish legislation & ethics, animal welfare and 3R
Funktion A Gnagare och hardjur/Rodents and lagomorphs

  • Funktion C&D Gnagare och hardjur/Rodents and lagomorphs
  • Zebrafish
  • Birds
  • Dog
  • Pig
  • Rabbit
  • Fish
  • Elfiske/Electrofishing
  • Provfiske/ Fish survey techniques
  • Översiktsnät
  • Övriga provfiskemetoder/Other methods
  • Hydroakustik och trålning/Thrawling and hydroacoustics

Utbildning för doktorander

Forskarstuderande ska gå Doktorandkurs i försöksdjursvetenskap (Funktion B), som går in mer på djupet i lagstiftningen kring försöksdjur, försöksplanering och 3R. Funktion B är utbildning för de som ska planer och utforma djurförsök enligt EU-lagstiftningen.

Doktorander som inte har försöksdjurskunskap i sin grundutbildning ska gå webbutbildningen i Etik, djurvälfärd och 3R innan doktorandkursen/funktion B.

Doktorander som ska hantera försöksdjur i sitt projekt innan de går doktorandkursen/funktion B kan gå webbutbildningen i Etik, djurvälfärd och 3R. De ska också vara dokumenterat kompetenta att utföra de praktiska moment som ingår i projektet, se nedan.

Praktisk utbildning

Alla måste vara kompetenta i sina praktiska uppgifter, till exempel blodprovstagning och andra procedurer. Den praktiska utbildningen sköts på institutionerna av handledarna till studenter som ska göra sina examensarbeten, av föreståndare och försöksdjursveterinär för doktorander, forskare och försöksdjurstekniker.

Kompetensen ska kontrolleras av försöksdjursveterinär/expert, föreståndare eller annan person som de har delegerat ansvaret till. Den praktiska kompetensen bör också kontrolleras om en person inte har arbetat med momenten under de senaste fem åren.

Ett kompetensbevis ska kunna visas upp vid förfrågan. En mall för ett sådant hittar du här: Kompetensbevis mall.docx


Kontaktinformation

Koordinatorer för försöksdjursfrågor

Katarina Cvek, agronomie doktor
Sara Persson, veterinärmedicine doktor 

djurforsok@slu.se