Nyhet

Öl som inkörsport till agronomi, kemi och biologi

Publicerad: 17 september 2025
Kurs

En föreläsning vid åkerkanten är inte ovanligt på SLU. Men det här tillfället är ändå annorlunda, för studenterna är här för att lära sig brygga öl. Kursen heter från Ax till öl och förhoppningen är att den ska vara en inkörsport till tyngre studier.

En mulen men varm förmiddag strax norr om Ultuna. Från de snaggade grannåkrarna skränar kanadagässen. När 12:ans buss vältrar sig över en vägbula lutar sig studenterna framåt för att inte missa något viktigt. Det är första dagen på kursen Från ax till öl och föreståndaren för Lövsta Fältstation, John Löfkvist, berättar om det mest grundläggande för ölbryggning.

– Korn är ett tåligt spannmål. Men gnälligt. Det kan växa på många olika platser. Däremot kräver det rätt förhållande mellan värme och nederbörd för att ge bra skörd, och det spannet är rätt snävt, säger John Löfkvist och får medhåll av bonden Gustaf Silén.

Kursen Från ax till öl är en av de mest sökta fristående kurserna på SLU. Den tar sikte på att lära studenterna hela ölkedjan, från fröet i marken till livsmedelssäkerheten inför servering.

Första lektionen fokuserar på lantbruk: jordtyper, dränering, gödsling, skörd och skadedjur. Det görs ur perspektivet vad som krävs för att få fram bästa möjliga malt för öl.

– Att få vara ute och lära sig om odling där den faktiskt utförs är givande. Jag pluggar mastersprogrammet agronom landsbygdsutveckling och det här blir ett bra komplement, mer hands-on, säger studenten Edla Berg Simmerud.

I kommande delar av kursen ska studenterna besöka bryggerier, möta mältare (personen som gör malt, en grundläggande ingrediens i öl) och så klart labba, det vill säga göra sin egen öl.

– Jag labbar ingenting i mitt program, så det ser jag verkligen fram emot! Jag hoppas att kursen ska göra mig till en lite större ölnörd, så att jag förstår vad det är som gör att öl smakar på ett visst sätt, säger Edla Berg Simmerud.

Täcker hela ölkedjan

Ledare för kursen är agronomen och forskaren Örjan Berglund. Just det som Edla Berg Simmerud nämner är vad han hoppas att kursen ska leda till.

– Kursen ska vara lite som en ölprovning. Studenterna ska få smakprover på agronomi, kemi och biologi. I bästa fall väcker det ett intresse för att plugga mer. I annat fall har de åtminstone blivit bättre ölkännare, säger Örjan Berglund.

Att SLU ska ge den här kursen ser han som helt självklart.

– SLU har en unikt heltäckande kompetens när det kommer till öltillverkning. Vi täcker hela ölkedjan, från fröet i backen till vattenkvalitet, bryggning och livsmedelssäkerhet, säger Örjan Berglund.

Lyssna på P4 Upplands inslag om kursen.