Hur arbetar universitetet generellt med säkerhet och trygghet på campus?
– För mig som säkerhetschef är det naturligtvis viktigt att vi som jobbar och studerar här kan känna trygghet på våra campus. Vårt uppdrag på säkerhetsavdelningen är bland annat att uppmärksamma risker och avvikelser och hantera dem. Vi bedömer att SLU generellt sett har ett gott fysisk skydd. Vi identifierar och hanterar risker, med bland annat låssystem, övervakning och avgränsade zoner med begränsad access. Ett vaktbolag bidrar med stöd vid behov, särskilt nattetid och under helger.
Vad har vi för säkerhetsrutiner vid incidenter?
– Universitetet har etablerade rutiner för att hantera incidenter och information finns på medarbetarwebben. Där finns också länkar till råd och utbildningar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
– Det jag vill understryka är att det allra viktigaste är att själv vara mentalt förberedd, men inte rädd. Mental förberedelse i de här fallen innebär att vara medveten om risker i sin arbetsvardag, ha en plan för hur man agerar vid incidenter och kunna fatta snabba, genomtänkta beslut. Om du som medarbetare har frågor eller behöver stöd, ska du i första hand kontakta din chef. Våra chefer har ett brett stöd och resurser via chefsportalen och av de HR- specialister som är knutna till institutioner och avdelningar.
Hur samarbetar universitetet med polis och andra myndigheter kring säkerhetsfrågor?
– Vi på säkerhetsavdelningen bevakar löpande vad som händer på säkerhetsområdet. Vi deltar i flera olika forum med Länsstyrelser och polis m.fl. för att dela information, metoder och hantering av säkerhetsfrågor.
Hur har SLU påverkats av händelsen i Örebro?
– Det är viktigt att poängtera att det innan masskjutningen i Örebro inte fanns någon allmän ökad risk eller hotbild mot universitet eller lärosäten. Inte heller finns det nu, några veckor senare, någon anledning till oro. Vi följer hela tiden händelser för att bedöma om det är någonting som SLU behöver vidta åtgärder kring. Vi samverkar med andra lärosäten och jag upplever att det är en god och öppen dialog och att vi hittar mycket stöd i hur andra löser utmaningar.
– En sedan tidigare planerad översyn av SLU:s krisorganisation kommer att genomföras under 2025. Hur vi organiserar oss har sett ut på samma sätt i många år och det är dags att anpassa oss till hur organisationen och även omvärlden har förändrats över tid.
Finns det några planer på att stärka säkerhetsåtgärderna ytterligare?
– Som sagt, vi bedömer att SLU generellt sett har ett gott fysiskt skydd samtidigt som det är som vi vill ha det, öppet och välkomnande. Samtidigt är det otroligt viktigt att vi alla tar ansvar för att bidra till säkerhet och trygghet. I december lanserade vi kampanjen ”Våga fråga” genom anslag på många dörrar och entréer. Med den kampanjen vill vi öka förståelsen så att vi alla kan bidra till att enbart behöriga befinner sig i våra lokaler.
– Vi kommer också under året göra vissa förändringar i det tekniska system som styr vårt skalskydd och våra inre zoner. Det kommer att förenkla och förbättra för många som t.ex. behöver ändrade behörigheter. Och framför allt frigöra tid från administration, något som är en stor del av säkerhetsarbetet.