Nyhet

Julhälsning från SLU:s rektor

Publicerad: 20 december 2024
Maria Knutson Wedel

Så här års är det tid för reflektion. Jag läste nyligen något intressant avseende definitionen av framsteg och hur den kanske förändras i en mer orolig värld. Att samhälleliga framsteg nuförtiden kan ses i termer av att bli bättre på att hantera det oväntade, ett mer resilient samhälle. Gårdagens beskrivning av samhälleliga framsteg fungerar sämre då den präglas av tanken på linjär förbättring utifrån god planering.

Så vad kan vi då göra för att bidra? Ett citat som ligger nära till hands för oss på SLU är kanske att "odla sin egen trädgård" som Voltaire uttryckte det. Han ville lyfta vikten av att i en orolig värld skapa mening genom att fokusera på det vi kan påverka och bidra positivt till vår omgivning. En förändring i det lilla – som i sin tur bidrar till helheten.

När vi på SLU summerar året som gått, kan vi med stolthet konstatera att SLU fortsätter att göra skillnad – både nationellt och internationellt. I en orolig omvärld med utmaningar på många håll visar vi gång på gång att vår forskning, undervisning och miljöanalys liksom våra samarbeten bidrar till en bättre framtid. Och den trädgård vi odlar sträcker sig långt utanför våra geografiska hemvister.

På det internationella planet har vi exempelvis under året tecknat ett historiskt samarbetsavtal med FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, som första svenska universitet. Det är ett erkännande av vår roll som kunskapsbärare i globala frågor om hållbarhet och livsmedelstrygghet. Vi har också stått värdar för IUFRO-kongressen, en global samlingspunkt för skogsforskning, som stärkte SLU:s roll som en ledande aktör inom internationella skogsfrågor. I EU har många av oss, inklusive våra studenter, bidragit i våra olika europeiska universitetssamarbeten (såsom ELLS, ICA och EBU).  Kunskapens roll i en föränderlig värld, och inte minst kunskapen om planetens biologiska förutsättningar, har varit ett återkommande tema vid möten 2024.

När vi tittar tillbaka på vad som hänt på det nationella planet, gör vi det med konstaterandet om att vi går in i 2025 med flera viktiga förutsättningar på plats för att kunna göra ett ännu bättre arbete framöver. Under året beviljades SLU rätt att utfärda civilingenjörsexamen inom jord- och skogsbruk. Vi står oss väl i konkurrensen om externa medel, och vi fick även ett glädjande besked om ökade statsanslag till Universitetsdjursjukhuset, vilket stärker vår förmåga att erbjuda både forskning och utbildning av högsta kvalitet. Forsknings-propositionen ser också lovande ut. Men nyckelfaktorn är nog personerna som tillsammans ska skapa SLU:s framtida toppkvalitet, och till min glädje hör jag om aktiv kompetensförsörjningsplanering från både fakulteter, institutioner och verksamhetsstödet. Inte minst hoppas vi på vår egen breda satsning SLU Futures, där vi nu söker internationellt efter nio framstående biträdande universitetslektorer. De ska bidra till att vidareutveckla områden som SLU är starka inom och som också matchar några av framtidens mest brännande frågor.

Axel Oxenstierna skrev på 1600-talet att en ämbetsman ska handla med integritet och alltid sträva efter att underlätta andras arbete. Det är en uppmaning som går hand i hand med Voltaires filosofi om att fokusera på sitt ansvar och sitt bidrag i en större helhet. För oavsett om vi agerar på den globala eller lokala arenan, är det lika viktigt att i vår arbetsvardag fortsätta att ställa oss själva frågorna: Hur bidrar jag till helheten? Hur kan jag underlätta för andra? På vårt universitet arbetar vi tillsammans för att ta fram lösningar som gör skillnad för samhället. Men lika betydelsefullt är det lilla vi alla gör i vår vardag – hur vi samarbetar, stöttar varandra och skapar en arbetsplats där vi alla kan växa. Genom att göra vår del, både individuellt och tillsammans, bygger vi någonting bättre för vår morgondag.

När vi blickar framåt mot nästa år, låt oss inspireras av Candides insikt om att vårda det som ligger närmast oss och skapa positiv förändring i det lilla, i vår internationella trädgård, och bidra till framgång i form av ett mer resilient samhälle. Tack för allt ni har gjort för SLU under det gångna året.

Jag önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Med varma hälsningar,
Maria Knutson Wedel
Rektor, SLU


Kontaktinformation