Kontaktinformation
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd (fd HUV), Grovfodrets utnyttjande
Petra Fant beviljades finansiering för ett projekt som strävar efter att förbättra motståndskraften och hållbarheten inom animalieproduktionen, med fokus på mjölkkor. Projektet, som ämnar att möta utmaningarna som klimatförändringar och extremväder medför, kan komma att spela en nyckelroll för framtidens livsmedelssäkerhet.
Bakgrunden till projektet ligger i idisslares, och framför allt mjölkkors, förmåga att omvandla gräs till värdefullt protein i form av mjölk och kött. Deras foderstat bygger främst på olika former av gräs, men kräver också spannmål och proteinfoder som soja och raps.
Den pågående klimatförändringen gör dock soja- och rapsskördar alltmer osäkra. Den nyfinansierade forskningen undersöker därför en innovativ lösning: andmat, en snabbväxande vattenväxt med högt proteininnehåll som trivs väl i näringsrika vatten i Sverige. Andmat kan odlas utan att ta upp mark och är mindre känslig för extrema väderförhållanden än traditionella grödor, vilket gör den till ett potentiellt hållbart alternativ i djurfoder.
Projektet är uppdelat i tre steg. I det första steget samlas andmat in från olika svenska växtmiljöer samt odlas med hjälp av restvatten från ett mejeri och gödsel från en mjölkgård, detta för att utvärdera olika växtmiljöers inverkan på växtens proteinkvalitet och smältbarhet för idisslare. I det andra steget inkluderas andmat i en typisk foderstat för mjölkkor och undersöks i ett kontrollerat laboratorieförsök. Projektets tredje del består av praktiska utfodringsförsök där mjölkkor får en foderstat där soja- och rapsmjöl ersätts med andmat. Effekterna på mjölkavkastning, mjölkkvalitet, djurhälsa och utsläpp av ammoniak och metan kommer då att mätas.
Denna forskningssatsning kan bana väg för en mer hållbar och resilient animalieproduktion, något som är avgörande i en värld där klimatförändringarna skapar ökad osäkerhet kring livsmedelsförsörjningen.